Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Rozpoczynamy prezentację tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Składniki
- 1 l maślanki
- 10 dag boczku
- 1 laska kiełbasy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 5 łyżek śmietany
- sól
- pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
Maślankę z boczkiem, pokrojoną w plastry kiełbasą oraz z startym na tarce chrzanem gotować przez 45 minut. Dodać pokrojone w plastry ugotowane jajka i gotować jeszcze przez 15 minut. Doprawić pieprzem, solą i dodać śmietanę. Posypać koperkiem.