Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić dietę z wykorzystaniem zbóż pradawnych, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Oto przepis na smaczne i zdrowe ciasteczka orkiszowe z ziarnami.
Składniki: 3,5 szklanki mąki orkiszowej, 1,5 szklanki płatków owsianych, 1 i 1/3 szklanki ziaren słonecznika, 2 czubate łyżki siemienia lnianego, 2 i 1/3 szklanki cukru, 100 g masła, 70 g oleju rzepakowego, 50 g gorzkiej czekolady, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, aromat waniliowy.
Sposób przygotowania: Do miski należy przesiać mąkę przez sito i dodać płatki owsiane, wszystkie ziarna, siemię lniane oraz sodę oczyszczoną i odrobinę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masło należy rozpuścić w rondelku i dodawać do niego cukier trzcinowy – mieszać dla delikatnego rozpuszczenia cukru i wystudzić. Po ostudzeniu dodać olej rzepakowy i dwa jajka. Wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wystudzić i wraz z kilkoma kroplami aromatu dodać do rondelka z rozpuszczonym masłem i pozostałymi składnikami – wymieszać. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami i wyrobić ciasto. Uformować ciasteczka i ułożyć je na blaszce z papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Przepis podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.