Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Ciastka amoniaczki
Wydrukuj przepisSkładniki
- 25 dag mąki
- 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 0,5 kostki masła
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- cukier waniliowy
- 15 dag cukru
- 3 żółtka lub 1 całe jajko
Sposób przygotowania
Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier waniliowy, śmietanę z amoniakiem oraz cukier. Zagnieść kruche ciasto, siekając składniki nożem lub mieszadłem miksera lub rozetrzeć palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać żółtka lub jajko i zagnieść na jednolite ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze do 180 °C.
Przepis podało Koło Gospody Wiejskich w Szerzawach.