Fenomen popularności pierogów bierze się z ich smaku i prostoty wykonania. Ciasto wypełnione smacznym farszem jest w stanie zaspokoić kulinarne oczekiwania amatorów dobrego jedzenia. To także sprawdzony sposób na szybkie i tanie danie. Pierogi cieszą się popularnością także w święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić pyszne ciasto na pierogi?
Ciasto pierogowe zwykłe
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, około 2 szklanek ciepłej wody.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę przez gęste sito, formujemy kopczyk, robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy przez około 15 minut, stopniowo dodając ciepłą wodę, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Przykrywamy lnianą ściereczką.
Ciasto pierogowe postne
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, około 2 szklanek ciepłej wody.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę przez gęste sito, formujemy kopczyk, robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy przez około 15 minut, stopniowo dodając ciepłą wodę, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Przykrywamy lnianą ściereczką.
Mleczne ciasto na pierogi
Składniki: 4 szklanki mąki, ¾ szklanki gorącej wody, ¾ szklanki zimnego mleka.
Sposób przygotowania: Po przesianiu mąki przez gęste sito, formujemy na stolnicy kopczyk i robimy wgłębienie. Powoli wlewamy do niego na przemian gorącą wodę i zimne mleko, jednocześnie zagniatając ciasto. Wodę z mlekiem dodajemy tylko do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne, ale nie lepkie. Jeżeli jest zbyt luźne, dodajemy trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. Pozostawiamy na kwadrans.
Ciasto pierogowe z masłem
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka miękkiego masła, około 2 szklanek ciepłej wody.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy kopczyk, w którym robimy niewielkie wgłębienie, dodajemy sól i masło. Zagniatamy ciasto, dodając ciepłą wodę niewielkimi porcjami.
Uniwersalna instrukcja lepienia pierogów
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na cztery części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek o grubości 2-3 mm. Podsypujemy od spodu mąką i wykrawamy kółka szklanką lub specjalną foremką. Na środek każdego z nich kładziemy farsz i zaklejamy starannie brzegi. Można je ozdobić, zaginając kilkakrotnie sklejony brzeg do wewnątrz.
Przepisów na pierogowe ciasto szukaliśmy w kulinarnych archiwach Lasów Państwowych.