Leśnicy z Lasów Państwowych w sezonie dojrzewania owoców leśnych polecają pyszne ciasto z dereniem i jeżynami. Podczas spacerów po lesie warto zebrać owoce prosto z krzaka i przygotować z nich sezonowy, zdrowy deser.
Dereń to roślina wykorzystywaną przez człowieka od tysiącleci, a ostatnio zaczyna być o niej coraz głośniej ze względu na smak i właściwości zdrowotne. Owoce derenia świeże i po mrożeniu można jeść na surowo lub robić z nich dżemy, konfitury, syropy, soki, likiery czy nalewki. Nadają się do przygotowania sosów do mięs.
Jeżyny z kolei są dobre dla zdrowia dzięki zawartości błonnika, witaminy C, K, E, A i witamin z grupy B, które wspomagają trawienie, wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na układ krążenia. Posiadają antyoksydacyjne właściwości pomagają chronić przed wolnymi rodnikami i spowalniają starzenie się. Są smaczne i aromatyczne.
Składniki: 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki pszennej, 50 g mąki żołędziowej, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 1 kg wydrylowanych owoców derenia jadalnego, 200 g świeżych jeżyn.
Sposób przygotowania: Owoce obsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kwadrans. Pozostałe składniki (w tym pozostały cukier puder) dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy owoce derenia i jeszcze raz mieszamy całość. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blachę. Na wierzchu układamy jeżyny, wciskając je do połowy w ciasto. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40–45 minut w temperaturze 180 °C. Po wyjęciu i wystudzeniu, ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis podał: Bartłomiej Barański z Lasów Państwowych.