Jagody i poziomki mają bardzo intensywny, charakterystyczny smak i niezapomniany aromat. W czerwcu warto docenić te owoce i wykorzystać czas na ich zbiór. Ciasto z owocami leśnymi to rarytas w kuchni.
Jagody i poziomki najlepiej zbierać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, zanim pokryje je rosa. Najlepiej smakują świeże, a przechowywanie ich, nawet w lodówce, nie może trwać zbyt długo – ponieważ szybko pleśnieją i tracą cenny zapach. Ciasto z jagodami i owocami o tej porze roku zachwyci smakiem.
Jak go przygotować, podpowiada leśnik.
Ciasto z leśnymi jagodami i poziomkami
Składniki: 3 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, cukier wanilinowy, 500 g jagód, 150 g poziomek, cukier puder.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz owoców i cukru pudru) wymieszać w dużej misce. Owoce dzielimy na trzy części. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostrożnie 2/3 przygotowanych jagód i poziomek. Delikatnie mieszamy i całość wykładamy na blachę średniej wielkości, a następnie wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach ciasto należy wyjąć i obsypać pozostałą częścią owoców. Piec jeszcze 30-35 minut w temperaturze 180°C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepis zdradził Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).