101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Ciasto z leśnymi jagodami i poziomkami

Ciasto z leśnymi jagodami i poziomkami / Fot. Canva

Ciasto z leśnymi jagodami i poziomkami / Fot. Canva

Jagody i poziomki mają bardzo intensywny, charakterystyczny smak i niezapomniany aromat. W czerwcu warto docenić te owoce i wykorzystać czas na ich zbiór. Ciasto z owocami leśnymi to rarytas w kuchni.

Jagody i poziomki najlepiej zbierać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, zanim pokryje je rosa. Najlepiej smakują świeże, a przechowywanie ich, nawet w lodówce, nie może trwać zbyt długo – ponieważ szybko pleśnieją i tracą cenny zapach. Ciasto z jagodami i owocami o tej porze roku zachwyci smakiem.

Jak go przygotować, podpowiada leśnik.

Ciasto z leśnymi jagodami i poziomkami

Składniki: 3 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, cukier wanilinowy, 500 g jagód, 150 g poziomek, cukier puder.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz owoców i cukru pudru) wymieszać w dużej misce. Owoce dzielimy na trzy części. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostrożnie 2/3 przygotowanych jagód i poziomek. Delikatnie mieszamy i całość wykładamy na blachę średniej wielkości, a następnie wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach ciasto należy wyjąć i obsypać pozostałą częścią owoców. Piec jeszcze 30-35 minut w temperaturze 180°C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepis zdradził Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: ciastogotowaniekulinariaowoce leśneprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Dla młodego rolnika nawet 200 tysięcy złotych

Następny wpis

Warto zbadać glebę

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach. / Fot. Marzena Smoręda

Warto zbadać glebę

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.