Najwięcej witaminy C mają głównie warzywa i owoce. W produktach pochodzenia zwierzęcego występuje ona w niewielkiej ilości. Szczególnie zimą warto sięgać po żywność zawierającą tę cenną witaminę.
Jakie funkcje pełni witamina C w organizmie?
- wykazuje działanie antyoksydacyjne i neutralizujące działanie wolnych rodników,
- zwiększa wchłanianie żelaza;
- poprawia przyswajanie wapnia, przeciwdziała osteoporozie;
- wpływa na poprawę odporności, skraca czas trwania infekcji;
- przeciwdziała powstawaniu szkorbutu u dzieci;
- hamuje rozwój próchnicy;
- uczestniczy w syntezie kolagenu, wspiera elastyczność stawów i napięcie skóry;
- aktywuje liczne enzymy;
- działa uszczelniająco na naczynia krwionośne.
Niedobór witaminy C objawia się szybszą męczliwością, brakiem apetytu oraz bólami stawowo-mięśniowymi. Objawem awitaminozy będzie też zaczerwienienie i krwawienie dziąseł oraz zmiany martwicze prowadzące do wypadania zębów.
W związku z silnym wpływem witaminy C na wchłanianie żelaza, przy jej niedoborze może wystąpić niedokrwistość oraz obniżona odporność organizmu, co wpływa na zapadalność na choroby infekcyjne.
Co zawiera najwięcej witaminy C?
Jeśli chodzi o warzywa, to duża jej ilość znajduje się w natce pietruszki, szpinaku, szczypiorku, warzywach kapustnych, papryce czerwonej i chrzanie.
Szczególnie zasobne w witaminę C są takie owoce jak: czarna porzeczka, owoce cytrusowe i owoce jagodowe. W sezonie można je spożywać na surowo lub w postaci koktajli lub smoothie, a zimą warto sięgać po owoce mrożone.
Przygotowując dania z produktami zawierającymi witaminę C, warto pamiętać, że podczas obróbki cieplnej, gotowania, pieczenia, duszenia i grillowania dochodzi do strat kwasu L-askorbinowego. Dodatkowo owoce i warzywa, jako najbogatsze źródła tej witaminy powinny być chronione przed promieniowaniem UV. W przypadku niewłaściwego przechowywania lub przetwarzania produktów bogatych w witaminę C może dochodzić do strat rzędu 80 procent całkowitej zawartości tego związku.