Na Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”, który w niedzielę, 27 sierpnia gościł w Kielcach, swoje popisowe dania wystawiły do konkursu panie z Koła Gospodyń Wiejskich Szydłowianki. Królowała śliwka.
Pierogi ze śliwkami, schab ze śliwką, śliwki w słoiku, śliwki prosto z drzewa – takie specjały zaprezentowały utalentowane gospodynie.
– Jesteśmy bardzo młodym kołem, ponieważ mamy zaledwie niecałe dwa lata swojej działalności, ale kochamy gotowanie i swój region. Chcemy nie tylko pokazać, jak wiele dań może powstać ze śliwek, ale przede wszystkim zaprezentować potrawy według receptur naszych mam, babć, a nawet prababek – mówi Elżbieta Kręcisz.
– Jesteśmy z terenu, gdzie śliwka króluje w każdym daniu i na co dzień. Tym bardziej o tej porze roku, czyli w pełni sezonu śliwkowego.
– Jako danie konkursowe przygotowałyśmy rosół oraz schab nadziewany śliwką z pieczarkami, a także smażone kulki z ziemniaków – mówi Kamila Szyba.
Jak dodają gospodynie – chcą, aby wszyscy poznali smak śliwek, owoców nie tylko pysznych, ale też cennych dla zdrowia o szerokim wykorzystaniu w kulinariach.
Ze śliwek, jak mówiły gospodynie – w ich powiecie robi się też powidła, kompoty, śliwki wędzone, a placka ze śliwkami nie może zabraknąć w żadnym domu.
– Zapraszamy do siebie wszystkich, ponieważ bardzo chcemy pochwalić się naszą kulturą, tradycją, a mamy co pokazać gościom – mówią Elżbieta Kręcisz i Kamila Szyba, pięknie wystrojone w ludowe stroje w kolorze fioletowym.