Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Cebularze makowe
Cebularze to jedna z wielu potraw tradycyjnych goszcząca na stołach mieszkańców regionu. Pierwsze wzmianki dotyczące tego wypieku sięgają XIX stulecia. Potrawa ta wywodzi się z kuchni żydowskiej i przed II wojną światową znana była jako pletzel.
Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 250 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 6 dag tłuszczu roztopionego i przestudzonego, 2 dag drożdży świeżych, 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania.
Nadzienie: 50 dag cebuli, 3 łyżki maku, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru.
Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, smażyć na oleju do zarumienienia, po czym podlać wodą i dusić do miękkości. Odstawić do wystygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić tak, by było ono miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt placuszków o średnicy 10-12 cm, posmarować jajkiem, a następnie wyłożyć na wszystkie placuszki nadzienie cebulowe i posypać makiem. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180℃ przez 20-25 minut.
Przepis podała: Dorota Świtała z Knapówki.