101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Co ugotować? Polecamy cebularze makowe

Co ugotować? Polecamy cebularze makowe

Cebularze makowe / Fot. ŚODR

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Cebularze makowe

Cebularze to jedna z wielu potraw tradycyjnych goszcząca na stołach mieszkańców regionu. Pierwsze wzmianki dotyczące tego wypieku sięgają XIX stulecia. Potrawa ta wywodzi się z kuchni żydowskiej i przed II wojną światową znana była jako pletzel.

Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 250 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 6 dag tłuszczu roztopionego i przestudzonego, 2 dag drożdży świeżych, 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania.

Nadzienie: 50 dag cebuli, 3 łyżki maku, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru.

Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, smażyć na oleju do zarumienienia, po czym podlać wodą i dusić do miękkości. Odstawić do wystygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić tak, by było ono miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt placuszków o średnicy 10-12 cm, posmarować jajkiem, a następnie wyłożyć na wszystkie placuszki nadzienie cebulowe i posypać makiem. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180℃ przez 20-25 minut.

Przepis podała: Dorota Świtała z Knapówki.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


STOKI NARCIARSKIE W WOJEWODZTWIE ŚWIĘTOKRZYSKIM


Tagi: cebularze makoweDorota ŚwitałagotowanieKnapówkakulinariaprzepisŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Świętokrzyskiewieś
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ostatnie dni na rozliczenie wydatków Kół Gospodyń Wiejskich

Następny wpis

Ile zjadamy ziemniaków? Które najsmaczniejsze?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ile zjadamy ziemniaków. Które najsmaczniejsze?

Ile zjadamy ziemniaków? Które najsmaczniejsze?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.