Nie ma świąt bez ćwikły z chrzanem – doskonałego pikantnego dodatek do pasztetów, pieczonych mięs oraz wędlin, które goszczą w Wielkanoc na stolach. Ćwikła podkreśla smak wielu świątecznych potraw. Jak przygotować ten dodatek?
Składniki: 500 g buraków, 5 łyżek tartego chrzanu, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania: Upiec buraki w piekarniku lub ugotować je w mundurkach. Nie obierać buraków przed obróbką termiczną – wystarczy je tylko starannie wyszorować. Gotować tak długo, aż po nakłuciu będą miękkie. Następnie ostudzić je i obrać ze skórki. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Następnie dodać 5 łyżek startego chrzanu i dokładnie wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu.