101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Cynamon, goździki i imbir – bez przypraw nie ma piernika

Cynamon, goździki i imbir – bez przypraw nie ma piernika

Cynamon, goździki i imbir – bez przypraw nie ma piernika

Historia miodowo-korzennych wypieków sięga daleko poza granice naszego kraju, a pierwsze przepisy na wypiek piernika pochodzą z czasów antycznych. Tajemnica niezwykłego smaku piernika tkwi w orientalnych przyprawach.

Na ziemiach polskich pierwsze wzmianki o pierniku pochodzą z XV wieku. Jego nazwa nawiązuje do dawnego słowa „pierny”, które oznaczało coś pieprznego. Wbrew pozorom to nie Toruń zasłynął jako pierwsze miasto, w których pojawiły się miodowe wypieki, a Gdańsk oraz Wrocław. Jednak to w mieście Kopernika powstało najwięcej zakładów piekarniczych oferujących słynne ciastka znane w całej Europie.

Z piernikami związanych jest wiele legend i zwyczajów. Podobno receptury na ciasto przekazywane były wyłącznie w rodzinie, a sam proces jego przygotowania mógł trwać nawet latami. Znany jest również zwyczaj ze staropolskich wsi, według którego podczas chrztu córki zagniatano ciasto, które następnie leżakowało do momentu, w którym panna wychodziła za mąż.

Co jest wyjątkowego w tych wypiekach, że nie może zabraknąć ich w święta? Chodzi o wyjątkowy korzenny aromat, który wypełnia cały dom podczas pieczenia, a także charakterystyczny smak miodu, przypraw korzennych przypraw i masła. Te przyprawy, czyli: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, kolendra czy ziele angielskie oprócz aromatu i smaku mają też działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Przyspieszają też przemianę materii, rozgrzewają i mają właściwości antyoksydacyjne.

Cynamon to przyprawa produkowana z wysuszonej kory cynamonowca. Ma brązowe zabarwienie, a dzięki zawartości olejku cynamonowego, charakterystyczny słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smak i silny aromat.

Goździki to pąki kwiatowe zerwane z wiecznie zielonych drzew goździkowca korzennego. Roślinę tę uprawia się głównie w Indonezji i to stamtąd pochodzi znaczna część goździków trafiających do Europy. Oprócz tego ich plantacje możemy znaleźć na Zanzibarze, Sri Lance, a także w Indiach oraz kilku innych azjatyckich krajach. Niezależnie od państwa pochodzenia, nierozkwitłe pąki kwiatów zrywa się bardzo często ręcznie i suszy w określonych warunkach przez kilka dni.

Imbir główne zastosowanie znajduje w kuchni, jako przyprawa do potraw oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Dobrze komponuje się z liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową i pieprzem. Najlepiej sprawdza się w kuchni imbir świeży, można go jednak także kupić w postaci proszku z wysuszonego korzenia. Dodawany jest też do piwa oraz sprzedawany jest w postaci kandyzowanych plastrów.

Gałka muszkatołowa to sproszkowana środkowa część pestki muszkatołowca korzennego, czyli wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z wyspy Molucca w archipelagu Wysp Korzennych. Najczęstsze zastosowanie gałka muszkatołowa znajduje jako przyprawa dodawana do potraw, ale używana jest także w medycynie naturalnej. Obok właściwości leczniczych ma również właściwości halucynogenne – jej działanie zbliżone jest do działania narkotyków. Z tego względu należy zachować ostrożność przy jej używaniu, tak w kuchni, jak i do celów leczniczych.

Kardamon to niezwykła przyprawa, która charakteryzuje się przyjemnym smakiem i aromatem. Ma delikatnie słodki, korzenny posmak z nutą cytrusową, a jednocześnie jest odrobinę ostra. Aromat kardamonu mielonego jest wyrazisty i można go określić jako kwiatowo-ziołowy. Używany jest do przygotowania dań mięsnych, warzywnych i deserów. Przyprawa ta idealnie pasuje do curry, kuskusu, tajskich zup, a także do azjatyckich dań z woka. Kawa z kardamonem tworzy najbardziej popularne połączenie.

Jednak piernik piernikowi nierówny. Istnieją dziesiątki wersji tego wypieku, a każdy z pewnością ma swój ulubiony. Oprócz ciasteczek do wyboru są miękkie ciasta przełożone kremem lub powidłami, a nawet piernikowe torty. Różnorodne glazury, polewy i lukry dodatkowo podkreślają smak pierników.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: cynamongotowaniegoździkiimbirkulinariapiernikprzepisprzyprawy
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Siadaj Kasiu na wóz” [POSŁUCHAJ]

Następny wpis

Ludowe przysłowia na grudzień

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Mariusz Lezniak / Muzeum Wsi Kieleckiej

Ludowe przysłowia na grudzień

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.