101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 4 października, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Czas na kasze. Jak powstają i dlaczego warto je jeść?

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
22 sierpnia 2022
w AKTUALNOŚCI
0
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

600
Udostępnienia
3.3k
Wyświetlenia

Po żniwach nadchodzi czas na kasze. Produkuje się je z zebranego z pól ziarna zbóż całkowicie lub częściowo pozbawionego łuski oraz z ziarna rozdrobnionego. Kasze posiadają wszystkie wartości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzą. Im mniej są przetworzone, tym są zdrowsze. Jak powstają?

Wartość odżywcza kasz zależy od rodzaju zboża, z którego pochodzi ten produkt, oraz od sposobu przerobu, decydującego o zawartości najważniejszych składników odżywczych. Kasze od wieków stanowiły podstawę żywienia. I chociaż wciąż konkurują na stole z ziemniakami i ryżem, mają wiele atutów dystansujących konsumpcyjnych przeciwników.

Czym jest kasza? To obrobione ziarno zbóż – np. pszenicy lub jęczmienia i pseudozbóż – np. gryki.

Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż jęczmienia, prosa, pszenicy. Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki. Wszystkie kasze produkowane są w podobny sposób. Ziarna lub nasiona są w przypadku kasz grubo ziarnistych – gryczana, jaglana, pęczak – polerowane, w przypadku drobniejszych gatunków, jak np. mazurska, wiejska, perłowa, krakowska – ponadto łamane, czyli śrutowane. Z najdrobniej zmielonych ziaren otrzymuje się kaszkę mannę i kukurydzianą. Z kasz poddanych tzw. gnieceniu powstają płatki zbożowe.

Kasze różnią się ze względu na grubość ziarna. Są kasze:

  • gruboziarniste (zwane krupami) – najmniej przetworzone, powstałe z całych ziaren – należą do nich np. pęczak, kasza gryczana, jaglana,
  • średnioziarniste – powstają poprzez łamanie oczyszczonego ziarna na mniejsze części – np. kasza mazurska,
  • drobnoziarniste – otrzymywane poprzez rozdrobnienie kasz łamanych – np. manna, perłowa.

Kasze posiadają wszystkie wartości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzą. Im mniej są przetworzone, tym są dla człowieka zdrowsze. Dostarczają znacznych ilości skrobi, błonnika i witamin, szczególnie z grupy B, a także cennych pierwiastków mineralnych, jak: magnez, wapń, żelazo czy fosfor. Są też źródłem białka, tym bogatszym, im grubsza jest kasza.

Tagi: kaszapłatki zbożowezboże
Poprzedni wpis

Miłośnicy pszczół mają swoje święto w Bałtowie

Następny wpis

Raport o cenach. Co zdrożało, a co staniało w skupach rolnych i na targowiskach w lipcu?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Jak siać pietruszkę korzeniową jesienią?
AKTUALNOŚCI

Jak siać pietruszkę korzeniową jesienią?

PrzezMarzena Smoręda
4 października 2023

Pietruszka - roślina dwuletnia z rodziny selerowatych - pochodzi z klimatu umiarkowanego. Może być uprawiana w każdym rejonie naszego kraju....

Czytaj więcej
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

4 października 2023
Ceny warzyw i owoców w Końskich (4.10.2023)

Ceny warzyw i owoców w Końskich (4.10.2023)

4 października 2023
Frytki z dyni hokkaido

Frytki z dyni hokkaido

4 października 2023
Następny wpis
Wzrosła wartość eksportu żywności

Raport o cenach. Co zdrożało, a co staniało w skupach rolnych i na targowiskach w lipcu?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.