101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 2 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Czas na zbiór dzikiej róży. To przysmak, kosmetyk i naturalny antybiotyk

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
19 września 2022
w AKTUALNOŚCI, PORADY I ZALECENIA
0
Polna apteka - ważny element bioróżnorodności rolniczej

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

We wrześniu rozpoczyna się zbiór owoców dzikiej róży. Trwa nawet do zimy. Warto zebrać owoce i wypróbować przepisy na różane przetwory. Dzika róża ma nam bowiem do zaoferowania wiele – jest nie tylko przysmakiem, naturalnym kosmetykiem, ale i antybiotykiem. – Tak jak wiele innych jesiennych owoców to prawdziwy skarb natury, po który warto sięgnąć – mówi Olga Chaińska, dietetyk kliniczny.

Owoce dzikiej róży zbiera się w okresie od września do zimy. Po zbiorach owoce najczęściej poddaje się suszeniu. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się zarówno płatki róży, jak i owoce.

Dzika róża to krzew rosnący na terenie całej Europy, Azji Mniejszej i Północnej Afryki. Krzew osiąga wysokość około 3 m, a charakterystyczne czerwone owoce o wrzecionowatym kształcie są wykorzystywane zarówno w kuchni, kosmetologii, jak i we wspomaganiu zdrowia.

Dlaczego dzika róża jest tak cenna? – Ponieważ wysoka zawartość witaminy zawarta w jej owocach jest 100 razy wyższa niż np. w jabłkach i sięga wartość około 300 mg w 100 g owocu. Nektary różane są wykorzystywane do witaminizowania produktów ubogich w kwas L-askorbinowy. Oprócz tego owce dzikiej róży zawierają witaminy z grupy B, A, E i K, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, a także związek należący do grupy galaktolipidów. Galaktolipid dzikiej róży ma działanie łagodzące stany zapalne. – Nie trzeba chyba bardziej zachęcać do sięgnięcia po ten owoc – mówi dietetyk.

Źródłem cennych składników jest także olej wytłaczany z płatków i nasion dzikiej róży. Wykorzystywany jest do celów kosmetycznych. Na skórę działa łagodząco, rozjaśniająco i nawilżająco. Co jeszcze można z niej przyrządzić?

Dzika róża / Fot. Pixabay
Dzika róża / Fot. Pixabay

Przepis na herbatę z dzikiej roży

Herbatę z dzikiej róży można przygotować samodzielnie w domu. Zebrane owoce wystarczy wysuszyć w piekarniku, w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza przez około 3 godziny. Tak wysuszone owoce należy zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Przed podaniem herbatę można podgrzać.

Wino z dzikiej róży

Składniki

  • 5 kg owoców dzikiej róży
  • 2,5 kg cukru
  • 5 l wody

Sposób przygotowania

Wino z dzikiej róży przygotowuje się podobnie, jak wino z innych owoców. Wystarczą owoce, cukier, woda, aby cieszyć się jego smakiem.

Najpierw należy sporządzić syrop cukrowy, tj. rozpuścić 2,5 kg cukru w 5 l przegotowanej wody. Po przestygnięciu zalewa się nim owoce, np. w dużej butli, którą korkuje się korkiem z rurką fermentacyjną. Dzięki rurce fermentacyjnej, w której znajduje się woda oddzielająca ciecz od środowiska zewnętrznego – do mieszanki nie przedostaną się niepożądane składniki, natomiast nadmiar gazów powstałych w procesie fermentacji uwolni się na zewnątrz.

Korek z rurką wymienia się na korek z jałowej waty po 3 tygodniach. Po 2 miesiącach należy wino przy pomocy specjalnej gumowej rurki przelać z dużego naczynia do mniejszych. Wino ściągnięte z butli powinno leżakować w butelkach, do których zostało przelane przez 3 miesiące.

Tagi: dzika różakulinariaOlga Chaińskaporady
Poprzedni wpis

I Forum Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Nowa Słupia. Dzielono się wiedzą, doświadczeniem i… przysmakami

Następny wpis

Sandomierski oddział ŚODR zaprasza na kurs chemizacyjny – uzupełniający

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Czerwiec na polskiej wsi - co mówią ludowe porzekadła? / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Ze świętą Małgorzatą zaczyna się lato

PrzezMarzena Smoręda
2 czerwca 2025

Ze świętą Małgorzatą zaczyna się lato - co mówią ludowe porzekadła?

Czytaj więcejDetails
Sernik w kratkę z Małyszyna / Fot. ŚODR

Słodki, puszysty i naturalny – wyróżniono Sernik w kratkę z Małyszyna

2 czerwca 2025
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Kiełbasa wiejska od Kierasa z główną nagroda w Tokarni

2 czerwca 2025

Oddział Regionalny KRUS w Kielcach rozdał nagrody. Kto zwyciężył?

2 czerwca 2025
Następny wpis
Fot. Pixabay

Sandomierski oddział ŚODR zaprasza na kurs chemizacyjny - uzupełniający

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.