101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Do czego potrzebny jest roślinom potas?

Czerwiec w polu. Jakie zabiegi należy wykonać?

Fot. Pixabay

Potas ma bardzo istotne znaczenie w odżywianiu roślin. Decyduje o wielu ważnych procesach oraz ma wpływ na wielkość plonów. Ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wyjaśnia, dlaczego.

– Potas jest składnikiem pokarmowym roślin decydującym o ich wzroście, rozwoju i plonowaniu. W roślinach reguluje gospodarkę wodną, transport składników mineralnych, syntezę węglowodanów, białek i kwasów nukleinowych. Gromadzi się w soku komórkowym rośliny i steruje procesem otwierania i zamykania aparatów szparkowych przy zmianie jego stężenia wewnątrz komórki, regulując w ten sposób parowanie i pobieranie i pobieranie wody – informuje Ewa Grzesik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Prawidłowe odżywienie roślin potasem zwiększa ich odporność na stresy, zwłaszcza na suszę, przemarzanie czy wyleganie. Potas wyraźnie poprawia smakowitość, wybarwienie i zapach owoców oraz warzyw. W glebie występuje on w trzech formach:

− aktywnej – wolne jony K+ znajdują się w roztworze glebowym,

− ruchomej – jony potasu zabsorbowane są na koloidach glebowych,
łatwo przechodzą do roztworu glebowego,

− zapasowej – potas jest silnie związany z minerałami glebowymi.

– Potas pobrany przez rośliny z roztworu glebowego jest uzupełniany z formy ruchomej,
a w dłuższym czasie z formy zapasowej. Nawozy mineralne są głównym źródłem przyswajalnych dla roślin potasu. Rośliny pobierają duże jego ilości zarówno w plonie głównym, jak i produktach ubocznych. Potas zgromadzony w produktach ubocznych pozostawionych na polu wraca do gleby i jest wykorzystywany przez rośliny następcze. Tę jego ilość można więc uwzględnić przy ustalaniu dawek mineralnego nawozu potasowego pod roślinę następczą. Na glebach średnio zasobnych w potas stosowanie tego składnika w nawożeniu w ilości równej jego wykorzystaniu przez roślinę uprawną pozwala utrzymać jego zawartość w glebie na stałym poziomie – informuje Ewa Grzesik.

Nawożenie mniejszymi dawkami potasu lub zaniechanie nawożenia prowadzi do znacznego obniżenia jego poziomu w glebie.

– Tę niekorzystną sytuację związaną ze znacznym ubytkiem potasu obserwujemy również
w glebach w naszym rejonie. Na podstawie wyników analizy chemicznej gleb wykonywanych w naszym laboratorium w Sandomierzu zauważamy duży odsetek gleb o niskiej zawartości tego składnika, dotyczy to zarówno gleb spod upraw warzywnych, sadowniczych jak i upraw rolniczych. Duży wzrost cen nawozów potasowych, spowodował znaczny spadek ich zużycia – dodaje Ewa Grzesik.

Większość gospodarstw w powiecie sandomierskim prowadzi produkcję sadowniczą i warzywniczą, gdzie zaleca się stosowanie w nawożeniu potasu w postaci siarczanu potasu. Siarczan potasu jest znacznie droższy w porównaniu z chlorkiem potasu znanym na rynku jako sól potasowa, a więc zużycie jego maleje.

– Rośliny niedożywione potasem więdną, szczególnie w warunkach stresowych spowodowanych zbyt wysokimi temperaturami czy długo utrzymującą się suszą. Często na brzegach blaszek liściowych tych roślin obserwuje się żółte przebarwienia, przechodzące następnie w nekrozy, czyli zamieranie tkanek. Objawy te są widoczne na liściach starszych, ponieważ potas przemieszcza się wtedy w roślinach z organów starszych do młodszych. Chlorozy i nekrozy liści są konsekwencją długotrwałego i dużego braku tego składnika w roślinach. Wystąpienie tych wyraźnie widocznych na roślinach objawów braku poprzedzone jest zaburzeniami ich funkcji życiowych, które wcześniej niewidoczne decydują o plonowaniu.

Potas jest pobierany w dużej ilości we wczesnych fazach rozwojowych roślin, dlatego przedsiewne nawożenie tym składnikiem musi zabezpieczyć potrzeby roślin
na cały okres ich wegetacji (z wyjątkiem upraw warzyw pod osłonami).

W celu obniżenia kosztów związanych ze i stosowaniem w uprawach sadowniczych i warzywnych potasu w formie siarczanu potasu można w okresie jesiennym stosować sól potasową, aby chlor zawarty w tym nawozie został wypłukany przed sezonem wegetacyjnym – informuje Ewa Grzesik.

Tagi: KielcenawozyroślinyŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ruszył nabór wniosków w „Zarządzaniu ryzykiem” dla hodowców drobiu, bydła i świń

Następny wpis

Pasztetówka z Gatnik smakowała na konkursie Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Pasztetowa z Gatnik oceniana była podczas konkursu Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023 w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Pasztetówka z Gatnik smakowała na konkursie Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.