Ciasto francuskie to rodzaj ciasta o warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Taką strukturę ciasta uzyskuje się dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze. Można kupić je w sklepach, ale także przygotować w domu.
Takie ciasto, wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Na Bliskim Wschodzie istnieją podobne wyroby cukiernicze. We Francji znane było już w średniowieczu, a w Polsce co najmniej od XVIII wieku.
Składniki: 250 g mąki pszennej, 250 g masła, sól, 125 ml zimnej wody, 1 białko, mąka do podsypywania.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy przez gęste sito, dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli i zagniatamy, dodając stopniowo wodę – ciasto powinno być lekkie i puszyste. Z zagniecionego ciasta robimy kulę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto rozgniatamy dłonią i formujemy z niego kwadrat. Na środku kładziemy kostkę masła. Ciasto zawijamy w kopertę, rozgniatamy delikatnie dłonią, a następnie, stopniowo je obracając, wałkujemy na grubość około 1 cm, kawałek po kawałku, podsypując stale mąką. Formujemy prostokąt, składamy go na trzy części i delikatnie wałkujemy do grubości 1 cm. Czynność powtarzamy jeszcze kilka razy, aby masło równomiernie przeniknęło do ciasta. Ponownie schładzamy ciasto w lodówce. Po wyjęciu placek składamy na pół i wykrawamy kwadraty o boku 6 cm. Smarujemy białkiem i układamy na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.