101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Domowy rarytas z jagodami

Pierogi z jagodami / fot. Canva

Pierogi z jagodami / fot. Canva

Uwielbiany przez dzieci znakomity pomysł na słodki obiad, czyli pierogi z jagodami. Podajemy sprawdzony przepis na ten letni rarytas.

Składniki na ciasto: 500 g mąki tortowej, 1 jajko, ¼ kostki masła, 1 szklanka wody, sól.

Pozostałe składniki: 500 g jagód, 3 łyżki drobnego cukru, do polania jogurt lub śmietana z cukrem pudrem.

Sposób przygotowania: Do miski wsypać 500 gramów, czyli trzy szklanki o pojemności 250 ml, mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Wbić jajko i wlać roztopione i ostudzone masło. Zamiast masła można dodać do ciasta trzy łyżki oleju roślinnego. Dodać szczyptę soli i wlać wodę.

Całość wymieszać na jednolitą masę. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w woreczek foliowy i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto będzie miało dobrą strukturę i nie będzie się kurczyło podczas wałkowania.

Świeże jagody umyć pod zimną, bieżącą wodą i oczyścić z listków. Bardzo dobrze odsączone z wody owoce zasypać trzema łyżkami cukru i delikatnie wymieszać.

Po 30-minutowym leżakowaniu w lodówce, ciasto wyjąc z folii i wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę. Podzielić je na trzy części. Dwie części przykryć wilgotną ściereczką. Z trzeciej części formować kulę gotową do wałkowania. Ciasto będzie klejące, ale po podsypaniu mąką będzie się dobrze wałkować.

Kulę ciasta należy spłaszczyć, rozwałkować na bardzo cienki placek i wycinać kółka, np. za pomocą szklanki. Każdy placek trzeba rozciągać lekko w dłoniach, a na środek ciasta nałożyć farsz z owoców. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka jagód. Pierogi złożyć na pół i porządnie skleić boki.

Pierogi w oczekiwaniu na gotowanie układać na stolnicy oprószonej mąką. Aby nie wyschły, należy przykryć je wilgotną ściereczką.

Gotowe pierogi wrzucać do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem. Gdy pierogi wypłyną, należy je jeszcze przez chwilę gotować, a następnie wyłowić z wrzątku i lekko odsączyć z wody na sicie. Następnie przed podaniem polać jogurtem lub śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

Przepis podało KGW Śwarne Kakonianki.

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniekulinariapierogiprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Są pieniądze na zalesianie pól i zwiększanie bioróżnorodności lasów

Następny wpis

Pora na zbiór czosnku. Jak poznać, że jest na to gotowy?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Czosnek / fot. Canva

Pora na zbiór czosnku. Jak poznać, że jest na to gotowy?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.