Sprawdzono, jak odżywiają się Polacy. Jak podaje Kantar Polska w 2023 roku konsumpcja owoców i warzyw osiągnęła rekordowy poziom. Kilkanaście gatunków zanotowało historyczne rekordy liczby konsumentów. Latem ubiegłego roku 49 procent Polaków jadło bardzo dużo warzyw i owoców. Rekordowe 19 procent naszych konsumentów odżywiało się w pełni zgodnie z zaleceniami, to znaczy warzywa i owoce stanowiły minimum połowę tego, co jedli.
Jak wynika z badań, jemy zdrowiej i lżej. Wśród warzyw historyczne rekordy odnotowała liczba konsumentów ogórków, cebuli, marchwi, cukinii, fasolki szparagowej oraz kapusty.
Polacy warzywa i owoce najczęściej jedzą na obiad – to 90 procent osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 78 procent badanych je warzywa i owoce na śniadanie, a 68 procent na kolację.
Jako przekąski warzywa i owoce spożywało 52 procent badanych, natomiast na drugie śniadanie – 53 procent. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek – 39 procent – podaje Kantar Polska.
Najbardziej wartościowym pod względem ilości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku niemal połowy badanych (48 proc.) co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Respondenci często deklarują spożywanie warzyw i owoców jako przekąski (17 proc.). Najrzadziej (29 proc.) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.