Barszcz wigilijny podobno najlepiej smakuje z uszkami nadziewanymi grzybowym farszem. Do czerwonego barszczu można podać również drożdżowe paluchy. Przepis podała Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej.
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 1 kostka masła, 1 kostka drożdży, 4 jajka, 1 jogurt naturalny (200 ml), 1 szklanka śmietany, 1 niepełna łyżka soli, mąka do podsypywania, masło do smarowania blaszek, czarnuszka lub kminek do posypywania.
Sposób przygotowania: Do 1 kg przesianej mąki pszennej dodać kostkę masła i margaryny. Dodany tłuszcz rozdrobnić mieszając z woda. Dodać drożdże, jedno całe jajko i trzy żółtka. Wlać jogurt i śmietanę. Dodać łyżkę soli – całość mieszać, aby połączyć wszystkie składniki. Nie wyrabiać tylko połączyć. Z ciasta zrobić kulę, która trzeba włożyć do miski i przykryć. Odłożyć w chłodne miejsce. Po dwóch godzinach rozwałkować ciasto na placki o grubości 5 mm. Pokroić na pasy o szerokości 2 cm. Długość paluchów zależy od upodobania. Pasy przekroić na połowę, ale nie do końca i zapleść. Posmarować białkiem z jaj, posypać czarnuszką lub kminkiem albo makiem czy grubą solą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec od 25 do 30 minut.
Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej.