101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Drożdżówka ze skwarkami

Drożdżówka ze skwarkami

Drożdżówka ze skwarkami / Fot. ŚODR

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” – książka opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Drożdżówka ze skwarkami

Ciasto drożdżowe ze skwarkami to jest tradycyjne danie weselne i świąteczne, którego recepturę przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Skromne wesela lat przedwojennych, tak różne od dzisiejszych, opierały się głównie na małym poczęstunku i muzyce. Dla gości pieczono drożdżówkę ze skwarkami, którą podawano na przetaku. Goście weselni częstowali się kawałkiem i ruszali do polki albo oberka. Dzięki zastosowaniu wytopionego tłuszczu ze skwarkami na spodzie formy, ciasto nie przylegało do niej, ale także zyskiwało szczególną pulchność i wilgotność.

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1/2 l mleka, 10 dag drożdży, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka alkoholu, ok. 70 dag słoniny, 1 łyżka cukru, sól.

Sposób przygotowania: Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i 3 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i alkohol. Wszystko razem dobrze wyrobić, aż ciasto zacznie „odchodzić” od ręki i stanie się błyszczące. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Musi ono podwoić swoją objętość. W tym czasie pokroić słoninę w kostkę, stopić na złoty kolor. Lekko przestudzony tłuszcz wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, a na to wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta wygładzić i posmarować herbatą. Tłuszcz wylany na spód foremki zapewniał ciastu wilgotność. Piec w wąskich blaszkach przez ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.

Przepis podała: Teresa Kaczor z Brzezin.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: Brzezinydrożdżówkadrożdżówka ze skwarkamigotowanieKielcekulinariaprzepisŚwiętokrzyskieTeresa Kaczortradycjawieś
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Bardzo wczesny Denar, wczesna Lawenda, późniejszy Jurek czy Tajfun?

Następny wpis

Zasiewy zbóż jarych lada dzień. Rolnicy patrzą w niebo

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Nie ma już suszy rolniczej w Świętokrzyskim

Zasiewy zbóż jarych lada dzień. Rolnicy patrzą w niebo

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.