Trzeciego lutego w kalendarzu świąt nietypowych jest Dzień Ciasta Marchewkowego – zdrowej i pysznej alternatywy dla tradycyjnych wypieków.
Ciasto marchewkowe to smaczny i zdrowy deser, popularny na całym świecie. Chociaż pomysł na deser z warzywa jest dość niecodzienny, sprawdził się w cukiernictwie. Także dlatego, że ciasto marchewkowe jest świetną propozycją dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety zdrowy produkt, jednocześnie nie rezygnując z przyjemności jedzenia ciasta.
Ciasto marchewkowe znane było już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie narody.
Ciasto marchewkowe jest zdrowe, a jednym z jego największych atutów jest zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, jak witamina A, błonnik i przeciwutleniacze. Jeśli wzbogacić ciasto o orzechy, cynamon, imbir czy rodzynki, staje się jeszcze zdrowsze.
Ciasto marchewkowe
Składniki: 300 g startej marchewki, 200 g mąki, 150 g cukru, 3 jajka, 150 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g rodzynek.
Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-23 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. W dużej misce należy wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając. Dodać do mieszanki mokrą startą marchewkę oraz opcjonalnie orzechy i rodzynki. Powoli dodawać suche składniki do mokrej mieszanki, mieszając aż do połączenia. Wlać ciasto do formy i piec przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.