101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dzień Kotleta Schabowego. KGW Kowalanki zrobiły 200 sztuk!

Fot. canva.com

Fot. canva.com

W poniedziałek, 7 listopada, swój dzień będzie miał kotlet schabowy – potrawa, która niezmiennie króluje w polskiej kuchni. Przepis na wyjątkowo smacznego „schaboszczaka” mają panie z Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki z Kowali w gminie Nowiny.

W listopadzie można się delektować nie tylko smakiem gęsiny, ale i zasiadać do stołu, na którym podany będzie schabowy, bowiem 7 listopada w kalendarzu zapisany jest Dzień Kotleta Schabowego. To potrawa szczególnie ulubiona przez Polaków, a jej tradycja sięga końca XIX wieku i wiąże się ściśle z popularyzacją chowu świń na naszej wsi.

Kotlet schabowy wciąż ma ogromną rzeszę smakoszy. Co to za kotlet i z jakiego mięsa smakuje najlepiej?

– Najważniejsze jest oczywiście mięso, czyli wieprzowina z naturalnie karmionej świnki. Najlepsze kotlety wykrawa się ze środkowej części schabu – mówi Barbara Misztal z KGW Kowalanki. Jak dodaje gospodyni, wieprzowina to jeden z filarów polskiej kuchni, stąd tak duża popularność.

Według danych z Powszechnego Spisu Rolnego 2020, pogłowie świń w gospodarstwach rolnych na terenie województwa świętokrzyskiego wyniosło 216 tysięcy sztuk, w tym loch odnotowano 21 tysięcy sztuk. W ciągu dziesięciolecia 2010-2020 w pogłowiu świń odnotowano głęboki spadek o 166 tysięcy sztuk (o 43,4 proc.), w tym loch ubyło o 23 tysięcy sztuk (o 52,3 proc.).

Podobnie głęboki spadek pogłowia świń odnotowano w kraju (ogółem o 26,8 proc., w tym loch o 42,8 proc.). Spadek pogłowia świń wynikał głównie z niskiej opłacalności tuczu i występowania ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF), natomiast na redukcję pogłowia loch wpłynęła przede wszystkim popularyzacja systemu nakładczego w chowie świń.

– Ważne jest, aby mięso było doskonale przerośnięte tłuszczem, który jest nośnikiem smaku. Kotlety z okrywą tłuszczową idealnie nadają się nie tylko do smażenia, ale i zapiekania. Lekko posolony i doprawiony pieprzem pokrojony w plastry schab zamarynować trzeba poprzedniego dnia w cebuli i czosnku, przekładając nimi poszczególne kotlety, a na koniec zalewając mlekiem.

Po leżakowaniu w takiej marynacie zyskają lepszy smak, będą bardziej kruche i soczyste. Kolejny etap to panierowanie w mące, jajku i bułce tartej oraz smażenie. Zasada jest taka, mięso wieprzowe smaży się na tłuszczu wieprzowym – podaje przepis na najsmaczniejszego schabowego Kowalanka.

Jak dodaje, tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Znakomicie skomponują się ze schabowymi na talerzu gotowane ziemniaki oraz surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchwi i jabłka oraz oliwy.

– Prawie 200 takich kotletów usmażyły Kowalanki na jubileusz 70-lecia naszych strażaków z OSP Kowala. Wszystkim bardzo smakowały i szybko zniknęły z półmisków – mówi Barbara Misztal.

Tagi: KGW Kowalankikotlet schabowykulinariaOSP Kowalaporady
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.