101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 30 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dzień naleśnika

Dzień naleśnika

Fot. Canva

W roku 2024 Dzień Naleśnika przypada w piątek, 2 lutego. To proste danie można zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Uniwersalizm naleśnika idzie jeszcze dalej, bo da się go przyrządzić na słono, a także na słodko.

Mąka, mleko i jajko, czyli wszystko, co znajdziemy w każdym domu, wystarczy do przygotowania naleśnika – okrągłego, cienkiego i płaskiego placka smażonego na gorącej patelni na oleju lub maśle.

Składniki: 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, szczypta soli.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać lub zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany.

Dzień naleśnika
Fot. Canva

Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.

Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Im cieńsza warstwa, tym lepsze naleśniki.

Obrócić naleśnik. Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz i smażyć kolejny.

Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


STOKI NARCIARSKIE W WOJEWODZTWIE ŚWIĘTOKRZYSKIM


Tagi: Dzień naleśnikagotowanieKielcekulinarianaleśnikprzepisŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Smutna dola kawalera” [POSŁUCHAJ]

Następny wpis

Marchew smaczna i zdrowa. Ile zjada jej polska rodzina?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Marchew smaczna i zdrowa. Ile zjada jej polska rodzina?

Marchew smaczna i zdrowa. Ile zjada jej polska rodzina?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.