W roku 2024 Dzień Naleśnika przypada w piątek, 2 lutego. To proste danie można zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Uniwersalizm naleśnika idzie jeszcze dalej, bo da się go przyrządzić na słono, a także na słodko.
Mąka, mleko i jajko, czyli wszystko, co znajdziemy w każdym domu, wystarczy do przygotowania naleśnika – okrągłego, cienkiego i płaskiego placka smażonego na gorącej patelni na oleju lub maśle.
Składniki: 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać lub zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany.
![Dzień naleśnika 2 Dzień naleśnika](https://zoomnawies.pl/wp-content/uploads/2024/02/7.jpg)
Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.
Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Im cieńsza warstwa, tym lepsze naleśniki.
Obrócić naleśnik. Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz i smażyć kolejny.
Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.