W kalendarzu jest dzień poświęcony sernikowi. Tajemnica tego puszystego, słodkiego i pachnącego wypieku tkwi w twarogu, wytwarzanego z najwyższej jakości mleka i receptury.
Twaróg to główny składnik serników, dlatego musi być on najlepszej jakości. Jego podstawą jest mleko dostarczane do mleczarni od sprawdzonych dostawców.
W Świętokrzyskiem wśród potraw regionalnych mamy sernik w kratkę z Małyszyna, wypiekany w cukierni „Wanilia i Migdały” Małgorzaty i Rafała Zacharskich w Małyszynie, w powiecie starachowickim, doceniony i wyróżniony w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
– Nasz Sernik w kratkę z Małyszyna to wypiek wyjątkowy. Doceniony został za to, że przygotowany jest wyłącznie z naturalnych składników. W naszych okolicach podobne wypieki robi się od bardzo wielu lat. Na wierzchu wypieku jest charakterystyczna kratka z ciasta, którą w tych okolicach znają wszystkie pokolenia mieszkańców – mówią państwo Zacharscy.
Co jest potrzebne na taki sernik?
1 opakowanie twarogu na sernik, 1 szklanka cukru, 7 jajek, pół kostki masła, 1 budyń waniliowy i 1 budyń śmietankowy, cytryna.
Jak go przygotować?
Foremkę wyłożyć herbatnikami lub kruchym ciastem. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i ubijać do puszystości. Następnie dodać masło i ucierając, dodawać masę twarogową, budyń i startą skórkę z cytryny. Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z utartą masą. Wyłożyć na blachę i piec 60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza.
