Karnawał to w tradycji ludowej czas wypełniony gwarem, muzyką i śpiewem. Ma on jednak swój koniec zwany ostatkami, zapustami, kusokami lub mięsopustami. Rozpoczynał je Tłusty Czwartek. W tym dniu przygotowywano pączki, faworki, spożywano mięso i inne tłusty specjały. I tak aż do Środy Popielcowej.
W tym roku Tłusty Czwartek wypada w kalendarzu 8 lutego. Aby tradycji stało się zadość, warto przygotować coś „tłustego”, nie licząc zjedzonych kalorii. Warto się do niego przygotować i wcześniej samemu przyrządzić słodkie przysmaki. W Tłusty Czwartek najchętniej sięgamy po pączki, ale i faworki, zwane też chrustem, które należą w tym dniu do przysmaków. W nadchodzący weekend warto sięgnąć po nasz przepis i usmażyć te pyszności.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, cztery żółtka, pięć łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (może być jogurt naturalny typu greckiego), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki (albo łyżka octu), szczypta soli, 0,5 łyżeczki cukru, cukier puder do posypania, smalec lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i wódkę. Wyrobić dokładnie do połączenia składników. Uformować kulę, następnie rozpłaszczyć ciasto – można je zbić wałkiem. I tak kilka razy. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite i elastyczne, a po usmażeniu z dużą ilością bąbelków powietrza. Podzielić ciasto na dwa lub trzy kawałki, kolejno każdy rozwałkować cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy. Pokroić w paski, ok. 3 cm szerokie i 10 cm długie. Na środku każdego paska zrobić podłużne nacięcie nożem i przełożyć przez nie końcówkę faworka. Można też zrobić faworki w kształcie róży, wycinając trzy koła różnej wielkości, nakładając je na siebie od największego do najmniejszego i lekko dociskając środek. Faworki smażyć w głębokiej patelni lub garnku, na średnio rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej wrzucić na próbę kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie, to znaczy, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Smażyć krótko, na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i obsypać cukrem pudrem.