Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” gościł w niedzielę, 27 sierpnia w Kielcach. W kulinarnych i artystycznych potyczkach wzięło udział kilkadziesiąt Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego.
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” ma na celu szerzenie dziedzictwa kulinarnego, promowanie zdrowego stylu życia, a także edukację ekologiczną oraz pielęgnację polskiej kultury i tradycji. Odbywa się w każdym województwie. Na każdym z festiwali czeka na mieszkańców pyszne jedzenie, ogromna porcja wiedzy, świetna zabawa, niezapomniane przeżycia i ciekawe nagrody.
– To sentymentalna podróż przez smaki dzieciństwa, zapach babcinego rosołu, kolory strojów regionalnych i wszystkiego, co w Polsce najpiękniejsze. I wielka przygoda, która przybliża mieszkańcom miast, czym smakuje Polska., jak kolorowy jest każdy region, jak przedsiębiorcze, zaradne i niesamowite są kobiety, które prezentują swoje prace na Festiwalu – mówi Katarzyna Gubała, ekspert kuchni roślinnej.
Na imprezę, która odbyła się w ostatnią niedzielę w Kielcach przybyło wielu mieszkańców miasta i regionu. Bawiono się przy pysznym jedzeniu, brano udział w warsztatach kulinarnych zdrowej kuchni, podziwiano lokalne rękodzieło, a także ludową muzykę i popisy artystyczne.
Jak dodała Katarzyna Gubała, spotkanie w każdym województwie, to zgłębianie zakamarków tradycyjnej polskiej kuchni, odkrywanie najpiękniejszego rękodzieła, docenianie talentów i zaangażowania naszych gospodyń i gospodarzy.
Wielki Finał odbędzie się na PGE Narodowym, wstęp na wszystkie wydarzenia pod szyldem Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” jest bezpłatny.