101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Figa – słodki owoc w ogrodzie

Figa - słodki owoc w ogrodzie

Fot. Canva

Świeże są słodką przekąską i dodatkiem zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. W wersji suszonej to cenny składnik owsianki czy keksu. Co najważniejsze, dostępne o tej porze roku egzotyczne owoce zawierają cenne minerały, mikroelementy i witaminy. Warto hodować je w swoim ogrodzie.     

To pora na figi czyli egzotyczne owoce drzewa figowego, inaczej zwanego figowcem pospolitym, który jest uznawany za jedno z najstarszych drzew na ziemi. Mają gruszkowaty kształt, są koloru zielonego, fioletowego lub brązowego.

Figi prawdopodobnie wywodzą się z Azji Mniejszej, jednak owoce te występują także w wielu innych miejscach na świecie, szczególnie w basenie Morza Śródziemnego.

W sklepach już od kilku miesięcy można je kupić w wersji świeżych owoców o fioletowej skórce, ale istnieją również czarne, żółte i zielone. Podstawowym warunkiem zjedzenia smacznej świeżej figi jest to, że musi być dojrzała. Dlatego najlepiej wybierać owoce o ciemnofioletowej skórce. Ich smak zależy od stopnia dojrzałości owocu, dojrzałe mają słodki smak i delikatną skórkę. Przed zjedzeniem trzeba je umyć, ale nie trzeba obierać fig ze skórki. Wystarczy pokroić je na ćwiartki.

Świeże figi to też wspaniały dodatek do wielu dań, takich jak: sałatki, mięsa i ciasta. Wybornie smakują z wyrazistymi serami i szynką parmeńską na ciepło. Są również doskonałym dodatkiem do deserów lodowych czy tortu Pavlova.

Zarówno świeże, jak i suszone figi są owocami wysokokalorycznymi z dużym indeksem glikemicznym. Jednak ich właściwości zdrowotne sprawiają, że nie powinniśmy z nich rezygnować, lecz pamiętać o zawartych w nich kaloriach i wliczać je w codzienny bilans energetyczny.

Zarówno świeże, jak i suszone figi zawierają witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez. Poprawiają trawienie i zmniejszają zaparcia, mają działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo zmniejszają ryzyko chorób serca i pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Zawierają korzystny dla naszego zdrowia błonnik, który pomaga w pracy układu trawiennego. Figi działają też jak prebiotyk lub źródło pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach.

Figa - słodki owoc w ogrodzie
Fot. Canva

W naszym klimacie łatwej jednak o figi suszone, które otrzymuje się przez powolne suszenie w temperaturze około 50 °C. Tak przetworzone owoce na długo zachowują smak, wartości odżywcze oraz przydatność do spożycia, dzięki czemu stanowią atrakcyjny składnik wielu potraw.

Figi suszone zawierają również takie składniki jak: wapń, potas, magnez, fosfor, mangan, miedź i żelazo.

By figi trafiły do sklepów w dobrym stanie, zrywa się je jeszcze niedojrzałe, by dojrzały po zebraniu. Kupując figi, należy wybierać owoce dojrzałe, o jędrnej i nieuszkodzonej skórce. Figi nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego należy je spożyć w ciągu dwóch dni od zakupu.

Figi można w Polsce uprawiać w ogrodach, ale mogą w nich przebywać raczej tylko sezonowo. Największym problemem w uprawie tej rośliny jest jej wrażliwość na niskie temperatury. Zalecana jest uprawa figi w doniczce, którą na zimę można przenieść do zimnego pomieszczenia, zabezpieczonego przed mrozem.

Figa uprawiana w doniczce najczęściej przybiera formę krzewu i wymaga częstego przycinania, gdyż rośnie zbyt szybko. Doniczka powinna mieć średnicę w granicach 30 do 38 cm. Roślinie zapewnić trzeba stanowisko słoneczne i ciężką glebę z dodatkiem gliny. Gleba powinna mieć odczyn zasadowy i nie powinna być zbyt wilgotna.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: dom i ogródfigafigifigowiec pospolityŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Chłód, wilgoć i… kocyk na mróz. To lubi kapusta w zimie

Następny wpis

Świętokrzyskie Koła Gospodyń wyróżnione w konkursie ARiMR

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Świętokrzyskie Koła Gospodyń wyróżnione w konkursie ARiMR

Świętokrzyskie Koła Gospodyń wyróżnione w konkursie ARiMR

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.