Fiołek wonny to nie tylko pachnący kwiat na bukiecik, ale i dodatek do sałatek. Ma piękny intensywny, słodki smak, który przypomina poziomki. Kwiaty fiołka wykorzystywane są w kosmetyce, ziołolecznictwie oraz w kuchni.
Fiołki uważane są za naturalną aspirynę, bo zawierają kwas salicylowy. Mają też dużo witaminy C. Jeśli chcemy je wykorzystać w kuchni, nie mogą pochodzić z kwiaciarni. Trzeba je pozbierać w ogrodzie, na łące lub w lesie.
Z fiołków możemy zrobić cukier fiołkowy, potrzebujemy tylko kwiaty fiołka i zwykły cukier. Można go przechowywać dłużej. Można też jeść liście fiołka, dodawać je do sałatek, bo smakują jak roszponka. Posiekane jak natka pietruszki, mogą być też dodawane do zup. Nie gotujemy ich jednak, ponieważ nie lubią wysokiej temperatury. Można zrobić też likier fiołkowy. Bardzo dobre są również do deserów.
Galaretka z fiołków
Z fiołków można zrobić galaretkę. Należy przygotować najpierw napar, zalać je gorącą wodą, odstawić, ostudzić, dodać sok z cytryny i cukier. Następnie zagotować i dodać żelatynę, a potem odstawić do wystudzenia.
Konfitura z fiołków
Z fiołków bardzo dobra jest konfitura. Trzy szklanki płatków zalewamy 1/2 litra wody gorącej i odstawiamy na noc. Odlewamy wywar, dodajemy cukru żelującego 25 dag i sok z cytryny. Gotujemy przez kilka minut. Potem przekładamy do małych słoiczków. Taka konfitura ma piękny kolor i można ją dodawać do herbaty czy deserów.