Fiołek wonny to nie tylko pachnący kwiat na bukiecik, ale i dodatek do sałatek. Ma piękny intensywny, słodki smak, który przypomina poziomki. Kwiaty fiołka wykorzystywane są w kosmetyce, ziołolecznictwie oraz w kuchni.
Fiołki uważane są za naturalną aspirynę, bo zawierają kwas salicylowy. Mają też dużo witaminy C. Jeśli chcemy je wykorzystać w kuchni, nie mogą pochodzić z kwiaciarni. Trzeba je pozbierać w ogrodzie, na łące lub w lesie.
Z fiołków możemy zrobić cukier fiołkowy, potrzebujemy tylko kwiaty fiołka i zwykły cukier. Można go przechowywać dłużej. Można też jeść liście fiołka, dodawać je do sałatek, bo smakują jak roszponka. Posiekane jak natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, mogą być też dodawane do zup. Nie gotujemy ich jednak, ponieważ nie lubią wysokiej temperatury. Można zrobić też likier fiołkowy. Bardzo dobre są również do deserów.
Galaretka z fiołków
Z fiołków można zrobić galaretkę. Należy przygotować najpierw napar, zalać je gorącą wodą, odstawić, ostudzić, dodać sok z cytryny i cukier. Następnie zagotować i dodać żelatynę, a potem odstawić do wystudzenia.
Konfitura z fiołków
Z fiołków bardzo dobra jest konfitura. Trzy szklanki płatków zalewamy 1/2 litra wody gorącej i odstawiamy na noc. Odlewamy wywar, dodajemy cukru żelującego 25 dag i sok z cytryny. Gotujemy przez kilka minut. Potem przekładamy do małych słoiczków. Taka konfitura ma piękny kolor i można ją dodawać do herbaty czy deserów.