Składniki
- 1 kg żołądków gęsich
- 100 g soczewicy
- 200 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 150 g masła
- 300 g udek z gęsi
- 1 pietruszka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka słodka
Sposób przygotowania
Żołądki wypłukać 2-3 razy w ciepłej wodzie, zalać wodą i ugotować do miękkości razem z udkami. Po ugotowaniu pokroić w paski. Zrobić zasmażkę: 150 g tłuszczu stopić, dodać zrumienioną na jasnobrązowy kolor mąkę.
Ugotowane i odcedzone flaki połączyć z wywarem, warzywami i soczewicą. Doprawić do smaku, dodać zasmażkę z masła i mąki. Zagotować jeszcze kilka minut.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej