101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Furgoły ziemniaczane

Furgoły ziemniaczane / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Furgoły ziemniaczane / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Furgoły ziemniaczane to kolejny tradycyjny przepis zaczerpnięty ze świętokrzyskiej wsi.

Można go znaleźć w książce „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. To bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Książka została wydana została w ramach operacji własnej sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

FURGOŁY ZIEMNIACZANE

Furgoły ziemniaczane / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Furgoły ziemniaczane / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Składniki

Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka wody, 2 jajka.

Farsz: 6 dużych ziemniaków, cebula, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, sól.

Omasta: smalec ze skwarkami.

Sposób wykonania

Z mąki pszennej, wody i dwóch jaj zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować placki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach obrane ziemniaki na farsz. Odcisnąć z nich sok przez lnianą ściereczkę. Wyciśnięty sok pozostawić do momentu, aż na dnie będzie osad: wówczas lekko odlać sok, a mączkę z dna dodać do ziemniaków. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę, 3 łyżki mąki pszennej, wbić jajko i posolić. Wymieszać farsz. Na rozwałkowane ciasto kłaść farsz w formie wałeczka. Zawinąć farsz w ciasto, odciąć i skleić brzegi. Przyciskać ręką i kroić nożem kwadraty. Gotować w osolonej wodzie około 20 minut.

Przepis podała Bożena Szyller z Koła Gospodyń Wiejskich w Brynicy Mokrej.

PODCASTY RADIA KIELCE

Tagi: kulinariaNasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionówprzepis
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Ile znaczy siarka w uprawie warzyw?

Następny wpis

Najważniejsze to zapobiegać 

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Najważniejsze to zapobiegać 

Najważniejsze to zapobiegać 

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.