Furgoły ziemniaczane to kolejny tradycyjny przepis zaczerpnięty ze świętokrzyskiej wsi.
Można go znaleźć w książce „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. To bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Książka została wydana została w ramach operacji własnej sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
FURGOŁY ZIEMNIACZANE
Składniki
Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka wody, 2 jajka.
Farsz: 6 dużych ziemniaków, cebula, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, sól.
Omasta: smalec ze skwarkami.
Sposób wykonania
Z mąki pszennej, wody i dwóch jaj zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować placki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach obrane ziemniaki na farsz. Odcisnąć z nich sok przez lnianą ściereczkę. Wyciśnięty sok pozostawić do momentu, aż na dnie będzie osad: wówczas lekko odlać sok, a mączkę z dna dodać do ziemniaków. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę, 3 łyżki mąki pszennej, wbić jajko i posolić. Wymieszać farsz. Na rozwałkowane ciasto kłaść farsz w formie wałeczka. Zawinąć farsz w ciasto, odciąć i skleić brzegi. Przyciskać ręką i kroić nożem kwadraty. Gotować w osolonej wodzie około 20 minut.
Przepis podała Bożena Szyller z Koła Gospodyń Wiejskich w Brynicy Mokrej.