„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” – książka opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Galaretka w wydmuszkach na Wielkanoc
Składniki: 30 dag mięsa z kurczaka lub indyka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 listki laurowe, 5 łyżeczek żelatyny, 1/2 szklanki groszku, 4 listki lubczyku.
Sposób przygotowania: Przygotować kilkanaście wydmuszek – zrobić w nich otwór o średnicy ok. 1 cm. Wydmuszki z jajek delikatnie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki na galaretę gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Następnie pokroić w drobną kostkę. W bulionie rozpuścić żelatynę. Do środka wydmuszki włożyć delikatnie warzywa z mięsem, groszkiem i do każdej wlać bulion z żelatyną. Wydmuszki włożyć do wytłaczanek od jajek i wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem obrać ze skorupek. Taką galaretkę można też przygotować w wersji bezmięsnej, dodając kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i żółty ser, listki natki pietruszki, lubczyku lub posiekany koper.
Przepis podał: Klub Seniora Zawsze Młodzi z Morawicy.