101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Gęś nadziewana

Gęś nadziewana

Gęś nadziewana / Fot. ŚODR

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Gęś nadziewana

Przepis na gęś nadziewaną przekazywany jest przez mieszkanki wsi Urzuty z pokolenia na pokolenie. Gęsi były hodowane niegdyś w każdym gospodarstwie w tym regionie. Pieczona nadziewana gęś stanowiła przysmak serwowany na obiad w niedzielę i święta.

Składniki: 1 średniej wielkości gęś.

Marynata: olej, majeranek, sól, pieprz, susz z warzyw, tj. marchew, pietruszka, seler, por.

Nadzienie: 40 dag wątróbki drobiowej, 3-4 bułki, 1 kostka masła, 2 szklanki mleka, pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią gęś i marynować przez dobę. Wątróbkę drobno pokroić, dodać namoczone w mleku odciśnięte bułki, posiekaną natkę, masło i doprawić pieprzem oraz solą.

Składniki wyrobić i nadzieniem faszerować gęś. Piec w gęsiarce w piekarniku początkowo w 220℃, po godzinie obniżyć do 180℃. Na każdy kilogram należy liczyć 45 minut czasu pieczenia.

Przepis podało: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Urzutach.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: gęśgęsinagmina OpatowiecKoło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w UrzutachkulinariaprzepisSIRŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)ŚwiętokrzyskietradycjaUrzutywieś
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ile kosztują w Świętokrzyskiem zwierzęta rzeźne?

Następny wpis

Gomółki

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Gomółki

Gomółki

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.