Składniki
- ząbek czosnku
- gęś (ok. 3 kg)
- 4 gruszki
- majeranek
- 6 łyżek chrzanu startego i sparzonego gorącą wodą z octem
- sól
- pieprz
- Farsz:
- kasza gryczana
- 100 g moreli
- mała cebula
- 1 jajo
- łyżka masła
- goździki
- pieprz
- sól
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Sprawioną gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Następnego dnia przygotowujemy farsz: cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać gruszki obrane i pokrojone w ćwiartki oraz morele. Dodać wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawić goździkami, solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić. Jajo roztrzepać, wlać do masy i wymieszać. Farszem nadziać gęś, otwór spiąć wykałaczkami.
Tak przygotowaną gęś wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 °C, pieczemy 2 godziny i 20 minut. Podlewać wytwarzającym się sosem. Upieczoną gęś wyjmujemy z brytfanny i dekorujemy blanszowanymi gruszkami i morelami.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej