101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Gęsia noga w koralach z jarzębiny

Gęsina w jarzębinie / fot. Canva

Gęsina w jarzębinie / fot. Canva

Jarzębina, która o tej porze roku obsypana jest czerwonymi koralami owoców, przyda się do sporządzenia pysznej konfitury, która z mięsem drobiowym smakować będzie wybornie. Prezentujemy ciekawy przepis kulinarny, w sam raz na nadchodzącą jesień.  

Składniki: 4 udka gęsie, 400 g łopatki wołowej, 400 g bakalii, ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz.
Sos: 250 g konfitury z jarzębiny, 150 g konfitury z żurawiny, czerwone wytrawne wino.
Ciasto: 500 g ziemniaków, 500 g mąki pszennej, 250 g pokrojonego, zimnego masła, 200 g cebuli, 200 ml słodkiej śmietany, 7 jajek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Zemleć mięso wołowe, dodać posiekane bakalie, doprawić do smaku. Z gęsiego udka wyjąć kość udową, mięso delikatnie rozbić i nafaszerować wołowiną. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 2,5 godziny. Na bazie tłuszczu, wytopionego podczas pieczenia, zrobić sos. Dodać konfitury, wino i podgrzać do uzyskania właściwej konsystencji.
Zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać uduszoną cebulę, jaja, śmietanę i doprawić do smaku. Formę wyłożyć ciastem, dodać ziemniaki i piec w temperaturze 175°C przez około 45 minut.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszanki.

 

Czas na smażenie konfitury z jarzębiny. Jak to zrobić?
Fot. Canva

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: Gęsina w jarzębiniegotowanieKGW Skorzeszankikulinariaprzepisudka gęsie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Tanieje cebula i marchew, drożeją kalafiory

Następny wpis

Warto posiać len

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Len / fot. Canva

Warto posiać len

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.