Jarzębina, która o tej porze roku obsypana jest czerwonymi koralami owoców, przyda się do sporządzenia pysznej konfitury, która z mięsem drobiowym smakować będzie wybornie. Prezentujemy ciekawy przepis kulinarny, w sam raz na nadchodzącą jesień.
Składniki: 4 udka gęsie, 400 g łopatki wołowej, 400 g bakalii, ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz.
Sos: 250 g konfitury z jarzębiny, 150 g konfitury z żurawiny, czerwone wytrawne wino.
Ciasto: 500 g ziemniaków, 500 g mąki pszennej, 250 g pokrojonego, zimnego masła, 200 g cebuli, 200 ml słodkiej śmietany, 7 jajek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Zemleć mięso wołowe, dodać posiekane bakalie, doprawić do smaku. Z gęsiego udka wyjąć kość udową, mięso delikatnie rozbić i nafaszerować wołowiną. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 2,5 godziny. Na bazie tłuszczu, wytopionego podczas pieczenia, zrobić sos. Dodać konfitury, wino i podgrzać do uzyskania właściwej konsystencji.
Zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać uduszoną cebulę, jaja, śmietanę i doprawić do smaku. Formę wyłożyć ciastem, dodać ziemniaki i piec w temperaturze 175°C przez około 45 minut.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszanki.