Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica z gminy Piekoszów w powiecie kieleckim zachęca do przygotowania cebulowych gołąbków. Szczególnie zimą dostarczą bogactwa smaków i walorów zdrowotnych.
Cebula to warzywo o wielu właściwościach. Wykorzystywana jest zarówno do celów spożywczych, jak i medycznych. Jest powszechnie znana w polskiej kuchni, która docenia jej charakterystyczny smak i zapach, ale i gości w kuchniach w wielu rejonach świata. Używać jej można przygotowując mięsa, zupy, surówki i sałatki. Doskonale nadaje się do duszenia i smażenia. Szczególnie zimą, warto często wykorzystać ją w kuchni jako cenne źródło: siarki, magnezu, cynku, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego.
Składniki: 3-4 duże cebule i 1 mała, 30 dag mięsa mielonego, 10 dag ryżu, marchewka, łodyga selera naciowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.
Składniki na sos: marchewka, cebula, łodyga selera naciowego, olej, 300 ml przecieru pomidorowego ok. 300 ml wody lub wywaru, 2 liście laurowe, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Ryż ugotować, cebulę obrać, naciąć i zblanszować. Pokroić warzywa i przesmażyć je na oleju, dodając 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, ryż oraz mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Farszem nadziewać cebulę. Następnie z podanych składników przygotować sos pomidorowy, w którym należy ułożyć nadziane cebulki. Podlać wodą lub wywarem. Przykryć pergaminem i zapiekać pod przykryciem w 180 ˚C ok. 35 minut, a następnie 15 minut grillować.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica.