101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 8 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Gołąbki cebulowe rodem z Brynicy

Gołąbki cebulowe /Fot. Canva

Gołąbki cebulowe /Fot. Canva

Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica z gminy Piekoszów w powiecie kieleckim zachęca do przygotowania cebulowych gołąbków. Szczególnie zimą dostarczą bogactwa smaków i walorów zdrowotnych.

Cebula to warzywo o wielu właściwościach. Wykorzystywana jest zarówno do celów spożywczych, jak i medycznych. Jest powszechnie znana w polskiej kuchni, która docenia jej charakterystyczny smak i zapach, ale i gości w kuchniach w wielu rejonach świata. Używać jej można przygotowując mięsa, zupy, surówki i sałatki. Doskonale nadaje się do duszenia i smażenia. Szczególnie zimą, warto często wykorzystać ją w kuchni jako cenne źródło: siarki, magnezu, cynku, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego.
Składniki: 3-4 duże cebule i 1 mała, 30 dag mięsa mielonego, 10 dag ryżu, marchewka, łodyga selera naciowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.
Składniki na sos: marchewka, cebula, łodyga selera naciowego, olej, 300 ml przecieru pomidorowego ok. 300 ml wody lub wywaru, 2 liście laurowe, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Ryż ugotować, cebulę obrać, naciąć i zblanszować. Pokroić warzywa i przesmażyć je na oleju, dodając 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, ryż oraz mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Farszem nadziewać cebulę. Następnie z podanych składników przygotować sos pomidorowy, w którym należy ułożyć nadziane cebulki. Podlać wodą lub wywarem. Przykryć pergaminem i zapiekać pod przykryciem w 180 ˚C ok. 35 minut, a następnie 15 minut grillować.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: cebulaGołąbki cebulowegotowanieKoło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynicakulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Słabe zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych

Następny wpis

Nasze najlepsze jabłka to…

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Pixabay

Nasze najlepsze jabłka to…

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.