Koło Gospodyń Wiejskich w Brzechowie, w powiecie kieleckim poleca na jesień gołąbki z mięsem i kaszą w sosie borowikowym. O tej porze roku warto zaprosić do kuchni kapustę, kasze czy grzyby. Skarby natury to zastrzyk smaku i zdrowia.
Składniki:
Gołąbki: ½ kg mięsa wieprzowego, mała kapusta włoska, 20 dag kaszy jęczmiennej, 1 łyżeczka masła, 1 cebula, sól i pieprz.
Sos: 10 dag borowików suszonych, ½ l wody, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, przyprawy.
Sposób przygotowania: Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, wyjąć liście po jednym i wyciąć zgrubienia. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić i połączyć z zeszkloną cebulą, skręconym mięsem i przyprawić. Wybrać większe liście, nałożyć na nie 2 łyżki farszu i zwinąć do środka. Brzegi zrolować wzdłuż i układać w rondlu o grubym dnie na liściach kapusty. Zalać 2 szklankami bulionu i dodać 1 łyżkę masła. Gołąbki przykryć 2 liśćmi kapusty i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Podać na gorąco polane sosem z borowików. Borowiki ugotować, zblendować, podprawić mąką i śmietaną. Przyprawić do smaku.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Brzechowie.