Grzybowe racuchy to tradycyjne danie pochodzące z kuchni chłopskiej. Późnym latem i jesienią, w sezonie na grzyby, chętnie przyrządzane są w polskich domach. Mają oryginalny i pyszny smak oraz zapach.
Składniki: 15 dag ugotowanych grzybów leśnych, 1 jajo, 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Ugotowane grzyby posiekać drobno. Z jajek, mąki, wody, soli i proszku do pieczenia przygotować ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Do ciasta dodać pokrojone grzyby i wszystko dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Racuchy powinny w nim pływać w czasie smażenia. Na mocno rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta z grzybami i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu wyłożyć racuchy na papier i odsączyć tłuszcz. Podawać polane kwaśną śmietaną.