101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 28 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Grzyby marynowane w śledziu zakochane

26 maja 2022
w KULINARIA
Grzyby marynowane w śledziu zakochane
Grzyby marynowane w śledziu zakochane

 

Składniki

  • 0,5 kg marynowanych grzybów (rydze)
  • 1 kg matiasów
  • 4 łyżki musztardy kieleckiej
  • 4 łyżki majonezu kieleckiego
  • majeranek

Sposób przygotowania

Gospodyni droga jesienią idź na grzyby do naszego lasu. Na Górze Otrocz znajdziesz idealne okazy. Nazbieraj dużo rydzy i zamarynuj je wg przepisu Babci Anielci. Schowaj je do komórki niech nabierają mocy i poczekają do konkursu kulinarnego – tam się przydadzą. Konkurs ogłoszony.

Do dzieła!!!

Matiasy zalej mlekiem i pozostaw je na całą noc – taka mleczna kąpiel dobrze im zrobi. Weź rydze ze spiżarni i pokrój je w drobną kosteczkę. Odsącz śledzie z mleka. O każdy płat śledzia musisz się Gospodyni odpowiednio zatroszczyć, powiem Ci jak: musztardą posmaruj brzuszek śledzia, a plecki majonezem.

Układaj wysmarowane matiasy na półmisku. I teraz najważniejszy moment zasyp nasze śledzie marynowanymi rydzami. Na wierzchu posyp majerankiem – niech się dobrze prezentują. Odstaw na noc w zimne miejsce. Na rano będą idealne, bo w nocy połączy ich wielkie uczucie tak powstają grzyby marynowane w śledziu zakochane.

Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyskie smaki
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.