Składniki
- 0,5 kg marynowanych grzybów (rydze)
- 1 kg matiasów
- 4 łyżki musztardy kieleckiej
- 4 łyżki majonezu kieleckiego
- majeranek
Sposób przygotowania
Gospodyni droga jesienią idź na grzyby do naszego lasu. Na Górze Otrocz znajdziesz idealne okazy. Nazbieraj dużo rydzy i zamarynuj je wg przepisu Babci Anielci. Schowaj je do komórki niech nabierają mocy i poczekają do konkursu kulinarnego – tam się przydadzą. Konkurs ogłoszony.
Do dzieła!!!
Matiasy zalej mlekiem i pozostaw je na całą noc – taka mleczna kąpiel dobrze im zrobi. Weź rydze ze spiżarni i pokrój je w drobną kosteczkę. Odsącz śledzie z mleka. O każdy płat śledzia musisz się Gospodyni odpowiednio zatroszczyć, powiem Ci jak: musztardą posmaruj brzuszek śledzia, a plecki majonezem.
Układaj wysmarowane matiasy na półmisku. I teraz najważniejszy moment zasyp nasze śledzie marynowanymi rydzami. Na wierzchu posyp majerankiem – niech się dobrze prezentują. Odstaw na noc w zimne miejsce. Na rano będą idealne, bo w nocy połączy ich wielkie uczucie tak powstają grzyby marynowane w śledziu zakochane.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej