Trwa moda na etnofit. Wśród etno przepisów kulinarnych z różnych zakątków województwa świętokrzyskiego, promujących zdrowe odżywianie jest propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich Piekoszowianie.
Jak mówi Teresa Domagała, szefowa koła, hołubce po polsku to łatwe danie w przygotowaniu, zdrowe i z odwołaniem do kultywowanej w gminie tradycji kulinarnej.
Potrzeba naprawdę niewiele, aby podobne do popularnych gołąbków hołubce zachwyciły podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Składniki są proste i dostępne w każdym domu.
– Warto spróbować i samemu przyrządzić te przysmaki – zachęca Teresa Domagała.
Hołubce po polsku
Składniki: główka białej kapusty, 1 kg kaszy gryczanej, 10 dag grzybków suszonych lub 1 kg świeżych, 2 duże cebule, olej, sól, pieprz, 3 łyżki mąki pszennej, śmietana, zielona pietruszka.
Sposób przygotowania: wydrążyć główkę kapusty i sparzyć, grzyby ugotować oraz drobno posiekać, kasze utaić i połączyć z grzybami, na oleju poddusić cebulę, dodać do farszu, wymieszać, doprawić do smaku. Farsz układać na liściach kapusty i zawijać.
Sos: wywar z grzybków suszonych lub w przypadku grzybów świeżych niewielka ilość drobno posiekanych grzybów zagęścić zawiesiną z mąki, dodać śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Piekoszowianie.