101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Hołubce po polsku w stylu fit

Hołubce po polsku w stylu fit

Fot. Canva

Trwa moda na etnofit. Wśród etno przepisów kulinarnych z różnych zakątków województwa świętokrzyskiego, promujących zdrowe odżywianie jest propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich Piekoszowianie.

Jak mówi Teresa Domagała, szefowa koła, hołubce po polsku to łatwe danie w przygotowaniu, zdrowe i z odwołaniem do kultywowanej w gminie tradycji kulinarnej.

Potrzeba naprawdę niewiele, aby podobne do popularnych gołąbków hołubce zachwyciły podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Składniki są proste i dostępne w każdym domu.

– Warto spróbować i samemu przyrządzić te przysmaki – zachęca Teresa Domagała.

Hołubce po polsku

Składniki: główka białej kapusty, 1 kg kaszy gryczanej, 10 dag grzybków suszonych lub 1 kg świeżych, 2 duże cebule, olej, sól, pieprz, 3 łyżki mąki pszennej, śmietana, zielona pietruszka.

Sposób przygotowania: wydrążyć główkę kapusty i sparzyć, grzyby ugotować oraz drobno posiekać, kasze utaić i połączyć z grzybami, na oleju poddusić cebulę, dodać do farszu, wymieszać, doprawić do smaku. Farsz układać na liściach kapusty i zawijać.

Sos: wywar z grzybków suszonych lub w przypadku grzybów świeżych niewielka ilość drobno posiekanych grzybów zagęścić zawiesiną z mąki, dodać śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Piekoszowianie.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: gotowaniehołubceKoło Gospodyń WiejskichkulinariaPiekoszowianieprzepisŚwiętokrzyskieTeresa Domagała
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Ile płacono naszym rolnikom? Sprawdziliśmy

Następny wpis

Jak żyje się obecnie na polskiej wsi?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
KOWR podsumował miniony rok

Jak żyje się obecnie na polskiej wsi?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.