Młode, wiosenne warzywa, nazywane nowalijkami są już na rynku. Póki co na sklepowe półki i na targowe stoiska trafiają te uprawiane pod osłonami, ale za kilka tygodni będą i te z gruntu. Ile kosztują?
Nowalijki, czyli młoda wiosenna sałata, rzodkiewki, ogórki, pomidory, marchewka, szczypiorek, cebula dymka, natka pietruszki do punktów sprzedaży trafiają już w marcu i kwietniu, jednak największa oferta pojawia się w maju. Uprawiane są w szklarniach czy tunelach, w warunkach zapewniających im odpowiednią temperaturę i wilgotność oraz nasłonecznienie. Rosną na mieszaninie nawozów, torfu czy ziemi liściowej – podłożu idealnym do wzrostu.
Trzeba jednak wiedzieć, że nowalijki można uprawiać nawet w doniczce, na parapecie południowego okna. Najłatwiejsze w takiej uprawie są: szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.
Po ile można teraz kupić na rynku młode warzywa?
Botwina – od 2,50 do 3,00 zł, buraki młode – od 2,00 do 3,00 zł, cebula ze szczypiorem – od 1,25 do 1,85 zł, fasola szparagowa – od 40,00 do 50,00 zł, kalafiory – od 3,00 do 6,00 zł, kapusta biała młoda – od 3,00 do 4,50 zł za sztukę, koperek – od 1,20 do 1,50 zł, marchew młoda – od 3,50 do 4,50 zł, natka pietruszki – od 1,00 do 1,33 zł, ogórki gruntowe – od 5,50 do 7,50 zł, pomidory – od 5,00 do 7,00 zł, sałata masłowa – od 2,00 do 3,00 zł, szczypiorek – od 0,80 do 1,00 zł, truskawki – od 14,00 do 20,00 zł, ziemniaki młode – od 7,00 do 10,00 zł.