Smaczne, chrupiące i zdrowe. Trwa moda na owocowe czipsy. Te zrobione z jabłek przynoszą gospodarstwom sadowniczym większe zyski niż sprzedaż samych owoców. Konsumentom zaś zdrowie.
W tym roku w sadach jabłek brakowało. Niska podaż przełożyła się na wyższe ceny owoców, w tym susz jabłkowy, coraz bardziej popularny wśród konsumentów dbających o zdrowie. Podpowiadamy jak samemu przyrządzić w domu tę zdrową przekąskę.
Czipsy jabłkowe są doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, magnezu, wapnia i potasu. Zawierają też niską ilość tłuszczu i kalorii, co czyni je idealnym wyborem dla osób, dbających o zdrowie.
Suszone jabłka zawierają też mnóstwo błonnika, wpływającego na regulację i wspomaga procesy trawienne. Przekąska w takiej postaci dzięki zawartości błonnika pomaga oczyścić układ trawienny z resztek pokarmowych, łagodzi zaparcia oraz niestrawność.
Pamiętać jednak należy, że suszone owoce mają większą ilość cukru niż świeże owoce. Dlatego diabetycy powinni wybierać tylko te produkty z niskim indeksem glikemicznym, ponieważ mają znikomy wpływ na poziom cukru we krwi. Suszone owoce zawierają od 21 do 51 proc. fruktozy.
Jak przyrządzić jabłkowe czipsy?
Jednym z prostych i szybkich sposobów jest umieszczenie plasterków w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temperaturę 50-70 stopni Celsjusza. Należy je suszyć przynajmniej trzy godziny lub dłużej, jeśli mają być bardziej chrupiące. Pamiętajmy, by delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika, aby jabłka się suszyły, a nie dusiły.