101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jabłkowe czipsy – biznes dla sadowników, zdrowie dla konsumentów

Jabłkowe czipsy - biznes dla sadowników, zdrowie dla konsumentów

Fot. Canva

Smaczne, chrupiące i zdrowe. Trwa moda na owocowe czipsy. Te zrobione z jabłek przynoszą gospodarstwom sadowniczym większe zyski niż sprzedaż samych owoców. Konsumentom zaś zdrowie.

W tym roku w sadach jabłek brakowało. Niska podaż przełożyła się na wyższe ceny owoców, w tym susz jabłkowy, coraz bardziej popularny wśród konsumentów dbających o zdrowie. Podpowiadamy jak samemu przyrządzić w domu tę zdrową przekąskę.

Czipsy jabłkowe są doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, magnezu, wapnia i potasu. Zawierają też niską ilość tłuszczu i kalorii, co czyni je idealnym wyborem dla osób, dbających o zdrowie.

Suszone jabłka zawierają też mnóstwo błonnika, wpływającego na regulację i wspomaga procesy trawienne. Przekąska w takiej postaci dzięki zawartości błonnika pomaga oczyścić układ trawienny z resztek pokarmowych, łagodzi zaparcia oraz niestrawność.

Pamiętać jednak należy, że suszone owoce mają większą ilość cukru niż świeże owoce. Dlatego diabetycy powinni wybierać tylko te produkty z niskim indeksem glikemicznym, ponieważ mają znikomy wpływ na poziom cukru we krwi. Suszone owoce zawierają od 21 do 51 proc. fruktozy.

Jak przyrządzić jabłkowe czipsy?

Jednym z prostych i szybkich sposobów jest umieszczenie plasterków w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temperaturę 50-70 stopni Celsjusza. Należy je suszyć przynajmniej trzy godziny lub dłużej, jeśli mają być bardziej chrupiące. Pamiętajmy, by delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika, aby jabłka się suszyły, a nie dusiły.

 

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: czipsygotowaniejabłkaKielcekulinariaprzepissuszone jabłkaŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Wigilijny opłatek – symbol przyjaźni, miłości i pojednania

Następny wpis

ARiMR czeka na rolników do 6 stycznia

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
ARiMR czeka na rolników do 6 stycznia

ARiMR czeka na rolników do 6 stycznia

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.