101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jagoda kamczacka pełna antyoksydantów

Emilia SitarskaPrzezEmilia Sitarska
18 czerwca 2022
w AKTUALNOŚCI
0
Fot. Emilia Sitarska / Radio Kielce

Fot. Emilia Sitarska / Radio Kielce

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Mimo że jagoda kamczacka jest dobrze znana w Kanadzie czy Japonii, to na polskim rynku jest całkowitą nowością. A warunki atmosferyczne w naszym kraju odpowiadają krzewom jagody, dlatego coraz więcej osób decyduje się na jej uprawę, m.in. Anna Ciepiel z Mirkowic w powiecie ostrowieckim.

Jak mówi, mąż zajmuje się uprawą, a ona przetwórstwem. Osobiście wykonuje mus, w którym – jak określa – znajduje się 100 procent jagody kamczackiej. Nie ma w nim bowiem ani cukru, ani substancji żelujących. Ma natomiast konsystencję gęstego sosu.

Pani Anna wykorzystuje sprzęt przypominający szybkowar, ale działający odwrotnie.

– Wytwarza podciśnienie i pod zmniejszonym ciśnieniem woda paruje o wiele szybciej. Zmiksowaną jagodę odparowuję, doprowadzając ją jedynie do 82 stopni, lekka pasteryzacja i to wszystko – mówi Anna Ciepiel. Taki mus wykorzystać można m.in.: do owsianek, naleśników, pierogów czy do kanapek z serem.

Do wykonania tych prac wykorzystywane są sprzęty w przetwórni, które wynajmowane są na godziny. Posiadają one wszelkie certyfikaty i pozwolenia sanepidowskie.

Jagoda kamczacka dostępna jest w różnych odmianach. Niektóre są słodsze, a niektóre bardziej cierpkie. Owoce z gospodarstwa pani Anny są słodkie, z niewielką nutką goryczki. To odmiany: Aurora Indygo Gem i Boreal.

– Bardzo smaczne odmiany i bardzo zdrowe. A w ogóle największą zaletą tych owoców jest ogromna ilość naturalnych przeciwutleniaczy, których nie ma aż tyle żaden inny owoc. – zapewnia Anna Ciepiel.

Sama zachęca rolników do uprawy i promocji tych wyjątkowych owoców. 

Tagi: jagodaowoce
Poprzedni wpis

Wysokość składki zdrowotnej za domowników i pomocników rolnika

Następny wpis

Kotlet z ciecierzycy z sałatami z nowalijek i podsmażanych świeżych owoców oraz gazpacho

Emilia Sitarska

Emilia Sitarska

Redakcja Informacji, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025
Następny wpis
Kotlet z ciecierzycy z sałatami z nowalijek i podsmażanych świeżych owoców oraz gazpacho / Fot. Anna Kwapisz - Radio Kielce

Kotlet z ciecierzycy z sałatami z nowalijek i podsmażanych świeżych owoców oraz gazpacho

Sandacz z patelni podany na pszenicy okrągło-ziarnistej z suszonymi pomidorami i szpinakiem, musem z zielonego groszku i mięty oraz szparagami na maśle, ozdobionego chipsem ze skóry sandacza / Fot. Aleksandra Bracha - Radio Kielce

Sandacz z patelni

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.