101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Sandacz z patelni

PrzezMagdalena Sitek
3 lata dni temu
w KULINARIA

 

Sandacz z patelni podany na pszenicy okrągło-ziarnistej z suszonymi pomidorami i szpinakiem, musem z zielonego groszku i mięty oraz szparagami na maśle, ozdobionego chipsem ze skóry sandacza / Fot. Aleksandra Bracha - Radio Kielce
Fot. Aleksandra Bracha – Radio Kielce

Sandacz z patelni podany na pszenicy okrągło-ziarnistej z suszonymi pomidorami i szpinakiem, musem z zielonego groszku i mięty oraz szparagami na maśle, ozdobionego chipsem ze skóry sandacza.

Sandacz z patelni

Wydrukuj przepis

Składniki

  • Sandacz świeży 500 g
  • Pszenica okrągło-ziarnista 400 g
  • Pomidory suszone 100 g
  • Świeży szpinak 30 listków
  • Zielony groszek świeży lub mrożony 300 g
  • Świeża mięta 10 listków
  • Szparagi zielone - pęczek
  • Papryka czerwona 60 g
  • Masło 50 g
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula 50 g

Sposób przygotowania

SANDACZ

Sandacza dokładnie płuczemy, nacinamy skórę. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, następnie go usuwamy i na taką gorącą patelnię układamy kawałki sandacza skórą do dołu.  Smażymy na złoty kolor z obu stron.

PSZENICA

Pszenicę namaczamy na 12 godzin w wodzie. Po tym czasie odcedzamy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 1,5 godziny. Ma być lekko twarda. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilę razem dusimy. Dodajemy ugotowaną pszenicę i listki szpinaku. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy, dokładnie mieszając. Na zakończenie dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

MUS Z ZIELONEGO GROSZKU I MIĘTY

Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy groszek i chwilę podsmażamy. Wszystko przekładamy do naczynia, dodajemy listki mięty i blendujemy na gładką masę .

SZPARAGI

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, resztę obieramy. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Dzięki temu zachowają świeży zielony kolor. Szparagi przecinamy wzdłuż na pół. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy szparagi i czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Chwilę podsmażamy.

CHIPSY ZE SKÓRY SANDACZA

Odcinamy skórę od ryby tak, by nie zostało na niej mięso. Skórę przekładamy na blachę i suszymy w piekarniku około 2-3 godzin w temperaturze 80 stopni.  Po wysuszeniu kroimy skórę na kawałki i smażymy przez krótką chwilę na mocno rozgrzanym oleju.

SPOSÓB PODANIA:

Na środku talerza układamy pszenicę. Na niej umieszczamy dwa kawałki sandacza oraz szparagi. Całość dekorujemy musem z groszku i mięty, oliwą oraz chipsami ze skóry sandacza.

Tagi: kulinaria

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.