Kapuściana baba z jajami, Jajeczno-jaglany zawijaniec po sadłowicku i Ale jaja. Uciekła mi przepióreczka w proso – stanęły na podium konkursu kulinarnego „Zróbmy sobie jaja”, który odbył się podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Tokarni.
Tradycyjny konkurs kulinarny adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych oraz Instytucji Kultury, a jego tematem było przygotowanie potrawy z jajami w roli głównej.
Do konkursu stanęło 12 potraw, a wśród nich: Tradycyjna zupa szczawiowa, Kapuściana baba z jajami, Cwaniak włoszczowski w krzakówce, Ptaszki w gniazdku, Jaja wsadzone, Strawczyneckie wariacje jajeczne, Łopuszańskie jaja na dziko, Jajeczno- jaglany zawijaniec po Sadłowicku, Jasieńkowe dzyndzołki, Ale jaja. Uciekła mi przepióreczka w proso, Jaja po naszemu. Komisji kulinarnej przewodniczył Mirosław Ciołak, uznany szef kuchni i promotor kuchni świętokrzyskiej.
Jak podkreślił przewodniczący jurorów, poziom konkursu był bardzo wyrównany i nie brakowało w nim pomysłowości, a smak konkursowych potraw nie miał sobie równych.
Oto wyniki konkursu: I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki i ich Kapuściana baba z jajami; II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach za Jajeczno-jaglany zawijaniec po sadłowicku: III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki i ich potrawa pod nazwą Ale jaja. Uciekła mi przepióreczka w proso.
Jak informują Klimontowianki, ich Kapuściana baba z jajami to potrawa z żartobliwym podejściem do tematu konkursu. Nasza Kapuściana baba z jajami spełniła wszystkie regulaminowe wymogi i zajęła I miejsce. Komisja pod przewodnictwem szefa kuchni Restauracji Siesta w Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim Mirosław Ciołak doceniła walory tego dania, którego głównym pomysłodawcą i wykonawcą jest Małgorzata Skórska Cienik.
– Jesteśmy szczęśliwe, że po raz kolejny zdobyłyśmy główną nagrodę podczas tego wielkiego Święta Kulinarnego. Nasze Pierogi z farszem fasolowym, boczkiem i śliwką suszoną również zajęły I miejsce, ale w 2020 roku. My po prostu dobrze gotujemy.
Jak zapowiadają Klimontowianki, przepis na Kapuścianą babę z jajami wkrótce podadzą.
Przyznano dwa wyróżnienia: dla KGW Korale Radostowej z Bęczkowa oraz KGW w Grabkowie.