101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jak kiszono kapustę na dawnej wsi?

Jak kiszono kapustę na dawnej wsi?

Fot. Grażyna Szlęzak

Dawniej na wsi do kiszenia kapusty dodawano wyłącznie sól i mocno ubijano ją w beczce, aż do momentu wypłynięcia soku. Robiono to nogami albo przy pomocy tłuczka lub rąk. Przepis na tradycyjne kiszenie kapusty zdradza Urszula Nowak z Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z Turska Małego.

– Beczka musi stać w miejscu, które nie będzie ani za ciepłe, ani za zimne, najlepiej w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza. Okres fermentacji kapusty trwa do 3-4 tygodni. W tym czasie na kapuście zbiera się piana, którą należy usuwać tak, aby kiszonka się nie zepsuła. Gdy fermentacja się zakończy, szczelnie zamkniętą beczkę z kapustą należy umieścić w piwnicy – mówi Urszula Nowak.

Gdy kiszona kapusta jest potrzebna na bigos czy na surówkę wyjmujemy z beczki tyle, ile trzeba, warstwami i dookoła beczki, a następnie powierzchnię ubijamy, zamykamy, a wieko obciążamy. Dawniej do tego wykorzystywano dekiel zrobiony z drewna liściastego, a także kamień. Ważne jest to, aby do kapusty podczas wybierania potrzebnej nam porcji, nie przedostało się powietrze, które zaszkodzi kiszonce – dodaje.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: kapustakapusta kiszonaKoło Gospodyń Wiejskich z Turska MałegokulinariaprzepisrolnictwoUrszula Nowak
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Najlepszy czas na Xenię – zimową odmianę gruszek

Następny wpis

Miód i inne skarby z ula. Co warto wiedzieć?

Grażyna Szlęzak

Grażyna Szlęzak

Redakcja Informacji, dziennikarz

Następny wpis
Miód i inne skarby z ula. Co warto wiedzieć?

Miód i inne skarby z ula. Co warto wiedzieć?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.