Dawniej na wsi do kiszenia kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More dodawano wyłącznie sól i mocno ubijano ją w beczce, aż do momentu wypłynięcia soku. Robiono to nogami albo przy pomocy tłuczka lub rąk. Przepis na tradycyjne kiszenie kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More zdradza Urszula Nowak z Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z Turska Małego.
– Beczka musi stać w miejscu, które nie będzie ani za ciepłe, ani za zimne, najlepiej w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza. Okres fermentacji kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More trwa do 3-4 tygodni. W tym czasie na kapuścieKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More zbiera się piana, którą należy usuwać tak, aby kiszonka się nie zepsuła. Gdy fermentacja się zakończy, szczelnie zamkniętą beczkę z kapustą należy umieścić w piwnicy – mówi Urszula Nowak.
Gdy kiszona kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More jest potrzebna na bigos czy na surówkę wyjmujemy z beczki tyle, ile trzeba, warstwami i dookoła beczki, a następnie powierzchnię ubijamy, zamykamy, a wieko obciążamy. Dawniej do tego wykorzystywano dekiel zrobiony z drewna liściastego, a także kamień. Ważne jest to, aby do kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More podczas wybierania potrzebnej nam porcji, nie przedostało się powietrze, które zaszkodzi kiszonce – dodaje.