101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jak kopcować buraki ćwikłowe?

Jak kopcować buraki ćwikłowe?

Buraki ćwikłowe / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Warzywa w małych gospodarstwach rolnych można przechowywać na wiele sposobów. Nadal stosuje się dołowanie, kopcowanie lub magazynowanie w budynkach gospodarskich adaptowanych do tego celu. Przez kilka miesięcy przechowywać można: buraki ćwikłowe, marchew, pietruszkę, cebulę, pory czy kapustę.

W większych gospodarstwach korzysta się ze specjalistycznych przechowalni, chłodni lub chłodni z kontrolowaną atmosferą.

Najczęstszym sposobem przechowywania buraków ćwikłowych jest ich kopcowanie.

– Zbiór buraków dobrze jest przeprowadzić przed wystąpieniem przymrozków jesiennych. Optymalne warunki to temperatura: 1-2 stopnie Celsjusza, wilgotność 95-98 proc. Najlepiej przechowują się korzenie o średnicy 7-10 cm z liśćmi przyciętymi na długość do 1 cm. Korzeni nie należy przycinać. Dla buraków zalecane są rowy o głębokości 20-30 cm i szerokości 100-120 cm. Z korzeni usypuje się pryzmę na wysokość 100 centymetrów, okrywając je cienką warstwą wilgotnej ziemi lub piasku. Po schłodzeniu korzeni w pryzmie do temperatury 1 stopnia Celsjusza pogrubia się warstwę ziemi do 1-0-15 cm i przykrywa warstwą słomy grubości 20-30 cm, przysypując ją następnie warstwą ziemi na grubość 15-20 cm. W czasie długotrwałych silnych mrozów można okryć pryzmę dodatkową warstwą słomy lub innym materiałem. W ten sposób buraki można przechowywać do końca marca – informuje Anna Chmiel ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Jak wyjaśnia ekspert, buraki można też składować w przechowalniach, w pryzmach o szerokości u podstawy 120 i 80 cm w górnej warstwie, wysokości do 100 cm – bez wentylacji lub luzem z aktywną wentylacją. Pryzma powinna być okryta wilgotnym piaskiem. W chłodni buraki można przechowywać w skrzynkach z tworzyw sztucznych o pojemności 20 kg lub w skrzyniopaletach  o pojemności 400-600 kg. W chłodni można przechowywać buraki przez okres ośmiu miesięcy przy zachowaniu optymalnych warunków.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Anna Chmielburakiburaki ćwikłoweŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)warzywawieś
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny za mokrą kukurydzę w niewielkim stopniu pokrywają koszty produkcji

Następny wpis

Jarzyny z grzybami

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jarzyny z grzybami

Jarzyny z grzybami

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.