Warzywa to podstawa polskiej kuchni od zarania dziejów. Porównując kuchnię staropolską do obecnych trendów kulinarnych, można wśród warzyw wyróżnić pewną grupę stałych produktów, które są bazą wielu polskich potraw zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację czy desery. Dziś coraz częściej pochylamy się nad warzywami i wykorzystujemy je w polskiej kuchni.
Składniki: 3 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 1 duża marchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, 5 łodyg selera naciowego, połowa główki kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More włoskiej, 300 g leśnych świeżych grzybów (mieszane), oliwa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 świeże pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, świeża bazylia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy na pół, a następnie w półplasterki. SelerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More myjemy i kroimy na kawałki. Grzyby kroimy w plastry, kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More szatkujemy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i grzyby, chwilę smażymy. Zalewamy 1 litrem gorącej wody, doprawiamy solą i pieprzem, następnie gotujemy pod przykryciem około 25 minut.
PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do rondla razem z koncentratem pomidorowym. Posypujemy świeżą bazylią i natką pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More. Jarzyny doskonale smakują ze świeżą bagietką.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).